Как да увеличим живота на букета с цветя

Получавате доставка на цветя и искате да им се радвате възможно най-дълго време... вижте какви грижи полагат професионалните цветари:

1. Цветарите поставят букетите в по-топла вода – около 38-43 градуса, като целта е веществата да достигнат по-бързо от стеблото до самият цвят. Използва се топла вода, тъй като нейните молекули се движат по-бързо от тези на студената. Единствено изключение към това правило са лалетата, тъй като те се развиват по-добре при по-хладна вода.

2. Добре балансираният консервант драстично увеличава дълготрайността на букетите. При откъсването си цветята продължават да живеят и имат нужда от хранителни вещества. Консервантите съдържат захар за храненето, антибиотици за борба с бактериите и лимон за постигане на необходимата киселинност на водата.

Предлагам ви рецепта, за домашно произведен консервант, който съдържа същите съставки като тези от магазините и могат да се направят с подръчни средства:

  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка белина
  • 2 супени лъжици сок от лимон или лайм
  • 1 литър топла вода

3. Цветарите използват чисти, остри и обезпаразитени ножици защото знаят, че правилният разрез значително подобрява способността за поемана не течности. Тъпите ножици могат да смачкат съдовата система на цветята и това ще попречи на усвояването на вода и хранителни вещества.

4. Подрежете долната част на стеблата, като започнете от около 2,5 сантиметра над долната част и направите ъгъл под 45 градуса. Така се получава по-голямо сечение и цветята могат да поемат повече вода за по-кратко време.

5. Не поставяйте цветята под пряка слънчева светлина, защото в противен случай те много по-бързо ще прецъфтят. Горещината също води до съкращаване живота на цветята от букета.

6. Подменяйте всяка седмица водата и консервантите и почиствайте вазата. Това ще ви гарантира по-дълъг живот на цветята.

7. Цветарите знаят, че премахването на излишните и изсъхналите листа е абсолютно наложително. Отстранявайте листата, които остават във водата, това може да удвои живота на вашият букет.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *