Какво е нужно да направим веднага, след като закупим жилище

Всички хора, които закупуват ново жилище, без значение дали е ново строителство или не, желаят да го обзаведат по свой вкус. Нека изброя стъпките, които според мен трябва да са първи.

За старо строителство:

Ако закупите апартамент, в който не са правени никакви подобрения си е нужно да се направи цялостен ремонт. Той включва:

 • Дограма: Ако в това жилище не е сменяна дограмата с PVC, това е едно от нещата, които според мен е задължително да направите. Сменяйки я, вие ще подобрите визията на апартамента си както отвън, така и отвътре, а също така и изолацията ще е по-добра, което ще вдигне с до няколко градуса температурата вътре. Хубаво е, ако остъклявате терасите си, да иззидате с подходящи материали, за постигане на допълнителен вид и стабилност.
 • Врати: Сега на пазара има огромен избор на метални врати. Може да съобразите цвета, а отделно може да направите още по-красива вратата си, ако изберете такава с фурнир. При металните врати, за да са напълно сигурни е необходимо да подберете и качествени брави (ключалки). На пазара има доста богат избор от марки в момента, като много от тях са висококачествени. Освен входната метална врата, може да подмените и всички вътрешни врати с PVC такива, ако имате финансовата възможност.
 • Допълнителна защита: Ако апартамента Ви се намира на първи етаж, желателно е да сложите метални решетки, за да предотвратите опити на по-наглите крадци.
 • Изолация: Ако желаете апартамента ви да е топъл, то трябва да го санирате, ако е панелно строителството. По този начин ще постигнете с още няколко градуса по-висока температура вътре, а така ще намалите драстично сметките си за отопление. Ако имате планове да слагате климатици, важно е необходимите изходи за тръбите, както и държачите за външните тела да се направят при самото саниране. По този начин ще избегнете проблеми с изолационните материали в последствие.
 • Вътрешен дизайн: Повечето панелни жилища имат доста криви стани и тавани за съжаление. Ако собствениците преди вас не са оправили този проблем, има няколко варианта.
  1. Шпакловане: Чрез финна шпакловка на всички тавани и стени, може да се премахнат неравностите, които съществуват. Ако не ви се отдава този вид дейност, по-добре се обърнете към специалисти.
  2. Гипсокартон: Може да облицовате навсякъде с гипсокартон, което гарантира перфектна повърхност. Отделно, имате възможността да сложите и изолационна вата, която допълително ще увеличи топлоизолацията на Вашето жилище. Единственият минус, който се сещам при гипсокартона е, че сравнително лесно може да се наранява повърхността. Затова трябва да внимавате с местенето на мебели, столове и т.н.
  3. Да не правите горепосочените: Ако сте решили Вашето жилище да е цветно, то в определени случаи може да се пропусне подравняването на стените, защото ако цветовете са по-наситени, не биха си личали толкова.
 • Подови настилки: Нужно е да съчетаете цветовете на стените Ви, ако са различни от бели, разбира се, с тези на настилката. В момента има огромно разнообразие от различни видове и цветове естествени паркети и ламинати. Ако желаете пълен синхрон, ще трябва да предвидите и цветовете на Вашата мебелировка. Ламината или естествените паркети са нужни за стаите. В коридорите си може да положите плочки, мрамор или друг вид настилка, каквато Ви харесва.

Реда, в който смятам, че е необходимо да се ремонтират стаите е следният:

Най-важни са кухнята и банята. Без тях няма да можете нито да си сготвите нещо и да се нахраните, докато почивате. Банята също е задължителна, защото при ремонтните дейности човек става като прасе, ако мога така да се изразя. А и дори да не се ремонтира в дадени моменти, личната хигиената трябва да е на първо място.

Спалнята: След като има къде да си сготвите и нахраните, а също така и да се изкъпете, идва ред и на мястото за спане. Трябва да оборудвате бъдещата си спалня поне с матрак на първо време, за да има къде да спите.

Всекидневна: Тя за мен е на последно място и затова според мен е нужно тя да бъде ремонтирана и обзаведена последна.

В отделна статия ще опиша какво според мен е нужно да се гледа при закупуване на ново жилище.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *