Как да се предпазим от поява на жълтеница?

Хепатитът е много често срещано заболяване, което може да причини много щети на черния дроб. В случаите на вирусен хепатит, съществуват някои начини за предотвратяване на инфекцията. Най-важното нещо при превенцията на чернодробно възпаление е поддържането на много добра лична хигиена.

Избягвайте да живеете в претъпкани с хора жилища при нездравословни условия. Тъй като вирусния хепатит се разпространява най-често във водата, бъдете много внимателни, когато пътувате до места по света, където съществува риск от заразяване с опасния вирус.

Интересувайте се за водата, която ще консумирате и условията където ще се къпете. Ако обичате морски дарове, бъдете внимателни при тяхната консумация, тъй като водите в които те живеят могат да бъдат заразени. Измивайте винаги ръцете след използване на тоалетната и преди ядене. Ако съжителствате с човек, който е болен от тази болест, почиствайте всичко, което той е използвал.

Друг често срещан начин да се заразите с жълтеница е чрез игли за спринцовка, които са били заразени с хепатит. Това се случва най-често при хора, които употребяват интравенозни наркотици или при медицински манипулации в болници с лоша хигиена. Сексуален контакт може да бъде причина за разпространение на инфекцията. Ето защо тийнейджърите трябва да бъдат информирани за възможните рискове.

В случаите на хепатит А се прилага ваксина. Тя се препоръчва най-вече на хората, които пътуват много, или имат и други проблеми с черния дроб, освен жълтеница. Освен това, ако тези хора работят с деца или в болници, ваксина против хепатит В е препоръчителна. За съжаление, когато става въпрос за чернодробна инфекция тип С, такава ваксина не съществува. Проучвания върху животни са показали, че хепатит С не провокира реакция, която е необходима за ефикасността на ваксината.

Ако вируса на хепатит попадне във вашия организъм, той има инкубационен период, който варира в зависимост от вида на бацила. При хепатит А периода е около един месец, при хепатит В от 4 до 20 седмици и най-дълъг е инкубационния период при хепатит С – между две и двадесет и шест седмици.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.