История на калифорнийската златна треска

В последно време вниманието на много хора е насочено към непрекъснато растящата цена на златото. Навсякъде фирмите занимаващи се с търговия на инвестиционно злато отчитат повишение на оборотите. Налице е масово обръщане на спестяванията в злато, като съвсем пресен и близък пример за това е нашата съседка Гърция.  Всъщност лудостта по жълтия метал не е нещо ново, случвало се и пред - златото се добива, обработва и цени повече от 5000 години. Но все пак като най-ярък пример за пристрастеността на човешкия род към ценния метал предвид мащабите си можем да посочим т.нар. Калифорнийска златна треска.

През далечната 1848 година някъде в подножието на планината Сиера Невада в Калифорния при строежа на трион задвижван от силата на водата, един от работниците вижда необикновена скала, която проблясва с жълти нюанси в почвата. Не били сигурни какво е и за това направили всички, познати им тогава тестове, като се мине през проба със дъвкане, варене цял ден във вода със сол и т.н. достъпни им тогава методи. В крайна сметка всички се убедили, че действително в скалата има злато.

Тогавашните златотърсачи е нямало как да знаят, че в планината Сиера Невада има големи залежи от злато, които потоците отмиват и струпват в подножието на планината от милиони години. След откритието предвид това, че районът бил доста див, а собственикът на земята желаел да се занимава на спокойствие с животновъдство, накарал работниците си да запазят тайната. Но както винаги става в реалния живот новината за откритото злато се изплъзнала и в резултат на това малкото тогава градче Сан Франциско се превърнало в притегателен център за всички златотърсачи. Много скоро започнали да пристигат изкушени от търсенето на злато хора от всички краища на САЩ, от Европа, Южна Америка и др. Калифорнийската златна треска се превръща в световен феномен.

Много от кандидатите за бързо забогатяване идвали до Калифорния с влакове,  по новостроящи се специално за случая железопътни линии, но при всички положения с тогавашното технологично ниво пътуването отнемало месеци. Интересни наблюдения имат тогавашните вестници за броя златотърсачи, дошли през 1949-та година, първата година след откриването на златото. Те са над 39 хил, а през следващата са над 45 хил., като по море пристигат още над 40 хил. чужденци желаещи да откриват златото на Калифорния. Подобен ръст на населението подхранван от златото се наблюдава и през следващите години.

Интересен факт за златната треска е, че преди нея населението на целия щат Калифорния е било около 100 хил. души като за годините на златната треска то се е утроило, а малкото градче Сан Франциско се превръща в един от най-големите градове на Северна Америка.

По-голямата част от търсещите злато не постигат успех, като естествено имало и изключения, изхарчват спестяванията си и фалират, като най-печеливши от цялата истерия се оказват продавачите на инструменти за златодобив. Приема се, че Калифорнийската златна треска трае около 10 години приключва около 1858 година, когато по вестниците гръмва новината за открито злато в Колорадо.

Като се имат предвид характеристиките на златото, позволяващи 100% рециклиране и просто преминава от една форма в друга напълно възможно е в златните бижута, което носите в момента да има злато добито именно преди повече от век и половина в планините на Калифорния. :)

Лазар Белев

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *