Имунна система

Придържайки се към научните определения, трябва да кажем, че имунната система е сбор от множество жлези, органи и възпроизвежданите от тях белтъци и клетки. Основната функция на това цяло е да улавя и неутрализира всяко непотребно и вредно за организма вещество, което може да бъде реална заплаха за човешкия организъм.

Особено важна е разпознавателната функция на система, за да не напада унищожава своите клетки. Единствено нервната система може да се конкурира с имунната система по сложност.

Имунната система може да запомни производството на различните антитела и да ги създава дълго време, защитавайки човешкия организъм. За съжаление, фактори, свързани със съвременния начин на живот могат окажат отслабващо действие върху имунитета. Човек трябва добре да познава тези негативни фактори и намали вероятността да влияят до минимум.

Казват, че спортуването повишава имунитета, подобрявайки метаболизма и засилва изхвърлянето на токсини от тялото. На спорта можете да разчитате единствено, ако го практикувате ежедневно, в противен случай можете да предизвикате стрес на организма и да постигнете обратния резултат.

Препоръчително е да не прекалявате с натоварването, редувайте умерена тренировка с достатъчно време за почивка и възстановяване. При претоварване можете да сринете имунната си система. Добре е да се знае, че непосредствено след тренировка имунната система е най-слаба и точно тогава е най-вероятно да пипнете някоя инфекция.

За да не се случва това, винаги след приключване на тренировката мийте ръцете си. Не влизайте в близък контакт с хора, които са видимо болни. Същото се отнася и за моментите, когато не се чувствате добре – по-добре отложете тренировката.

Пълноценното хранене е другият начин за поддържане и подсилване на имунната система. Приемайте достатъчно белтъчини. Аминокиселините им участват в синтезирането на имуноглобулина, който унищожава микробите и вирусите. Рибата, орехите и лененото семе съдържат омега 3 мастни киселини, които засилват дейността на белите кръвни телца и намаляват възпалителните процеси.

Организма не трябва да се лишава от въглехидрати, които способстват за доставка на енергия на мозъка и мускулите.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *