Интензивен косопад

Прекомерната загуба на коса е една сериозна причина за безпокойство и не трябва да бъде пренебрегвана. Косопадът може да бъде причинен от фактори, които изискват повече внимание, като замърсяването, прекомерната топлина, праха, хормонален дисбаланс и др.

Нормално в човешкия скалп има повече от 100 000 космени фоликули, които растат в рамките на определен цикъл. Съществуват три фази при растежа на коса. Всеки проблем в механизма на този цикъл може да бъде причина за прекомерната загуба на косата.

Има и някои други фактори, които допринасят за косопада, включително пол и етническа принадлежност.

При нормалната коса 90% от космените фолукули растат едновременно, което трае от 2 до 6 години. Останалата част са в застой. Тази фаза на покой продължава от 2 до 6 месеца. Когато приключи фазата на покой, тези косми падат и освобождават място за израстването на нови. Този косопад е напълно нормално състояние.

Загубата на 50 косъма на ден не е повод за тревога. Когато човек страда от загубата на повече от 100 косъма на ден, той се нуждае от лекарска помощ.

Причини за интензивния косопад

Причините за косопад в по интензивна форма са различни и ето някои от тях: използването на стегнати аксесоари за коса, хронична треска, прекомерна употреба на продукти за грижа за косата, строга диета и нездравословен режим на хранене, кожни заболявания и др. Този вид косопад обикновено се лекува веднага, щом бъдат установени причините.

  • Прекомерната употреба на козметика за коса. Прекомерния страх от загуба на коса води до полагане на прекалени грижи с помощта на различни продукти, някои от които съдържат вредни вещества;
  • Наследствена плешивост. Известна е още като андрогенна алопеция, което е основната причина за загуба на коса при мъжете;
  • Алопеция ареата. Наричана още плешиви петна, които се разрастват и водят до пълна плешивост. Засяга както възрастни хора, така и деца;
  • Кожни нарушения на скалпа. Трихофития е гъбична инфекция, която причинява лющене на кожата на скалпа, сърбеж и загуба на коса;

Как да се справим с прекомерната загуба на коса?

В зависимост от причините, лечението може да протече по различен начин. Прием на лекарства, включително витамини, добавки, хормонална терапия, трансплантация на коса и др.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *