Преимущества и минуси при ипотечните кредити

Закупуването на собствен имот е важна стъпка в живота на всеки един от нас. Често този вид покупка е свързана с ипотечен кредит поради непосилната си стойност. И колкото и да ни се иска да можем да го закупим със собствени средства, това си остава само химера за повечето от нас.

Дори да построим собствено жилище с наши средства, това е доста трудно за голяма част от желаещите. Малко са тези домакинства, които притежават необходимите парични средства, за да покрият разходите по-нов дом, без да им се налага да прибегнат до жилищни кредити.

Ипотечни кредити от "ЕйДжиБи Файнанс" АД са вид заеми, който се дават от финансови кредитни институции, след като по заема има залог от ипотека върху недвижим имот, които кредитоискателя иска да купи или изгради.

В зависимост от това за какво ще ползвате този кредит, той може да бъде заем за жилище, за ремонт и реновиране на сграда, както и рефинансиране на вече съществуващ дълг от друга финансова компания и други.

Сега ще се спрем на преимуществата и минусите на ипотечните кредити, като ще се опитаме да бъдем повече обективни, за да сте наясно, когато се нуждаете от такъв вид финансиране. Първо ще изясним дали ще спечелите, ако купите недвижим имот чрез ипотечен кредит.

На първо място ако използвате такъв вид финансиране вие се сдобивате със собствено жилище и ще спрете да плащате наеми, да се местите от квартира на квартира и ще си спестите ред други неуредици. Във вашето собствено жилище ще можете да извършвате реконструкции по начина, по който искате то да изглежда, да го подредите по ваш вкус, защото ще бъде ваше собствено - вие ще живеете там и ще бъде вашата крепост.

Как ще го ремонтирате, какви консумативи ще вложите, какъв интериорен дизайн ще изберете си е лично ваше решение. Никой няма да ви кара да спазвате някакви определени правила, просто ще го направите на вас да ви е удобно и комфортно. Естествено, използването на ипотечни кредити си има и своите минуси.

Не е за подценяване периода, за който ще покривате този вид заем. Това е един кредит, който е с дълъг период на възвръщаемост, неговият срок предимно е до 30 години, което не е никак малко. За да получите такъв заем финансовите кредитни институции трябва да са сигурни, че за този период от време вие сте финансово стабилни.

Тоест вашите месечни приходи, трябва да са достатъчно високи, че да ви покриват месечните разходи, както и вноските по предстоящия дълг. Ако разчитате само на една гола заплата, си остава притеснението да не останете без нея.

Друго притеснение, което не е никак маловажно - да не ви се покачи вноската по-дълга, както и навлизането в някоя световна икономическа рецесия. Друго опасение, което може да ви притеснява е, че ако се нуждаете от потребителски заем, той да не ви бъде даден, поради факта, че вече имате ипотечен кредит.

Освен това в резултат от конкуренцията между финансовите кредитни институции се предоставят множество кредитни бонуси, като: плаваща лихвена ставка, фиксирана ставка, както и съчетание от фиксирана ставка за първоначалния период и плаваща за остатъчния срок. Те могат да са с разнообразни схеми на покриване – с равни и намаляващи вноски, персонални схеми и с ползване на гратисен период.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *