Как да изчистите корозиралите клеми на вашият акумулатор?

Много шофьори изпитват трудност при запалването на своето превозно средство по един или друг начин. Понякога проблема се коренни в сериозна причина, но в повечето случаи тази ситуация се дължи на корозиралите клеми на акумулатора. Знанието как да почиствате корозиралите акумулаторни клеми ще ви помогне да избегнете нежелани разходи и тревоги.
В тази статия, с помощта на опитните консултанти на 100ampera.com ще ви споделим как да изчистите корозиралите клеми.

Корозирали клеми на акумулатор

Почистване с хлебна сода

1. Изключете колата, тъй като това ще намали вероятността от случайно заземяване на кабелите.

2. Определете терминалната конфигурация на акумулатора. Съществуват 2 вида.

  • Ако клемите са отстрани на акумулатора ще се нуждаете от 8 мм гаечен ключ, за да разхлабите двете гайки.
  • Ако клемите са върху акумулатора, ще се нуждаете от 10 или 13 мм гаечен ключ.

3. Развийте гайката на отрицателната (-) кабелна клампа.

  • Направете същото и с (+) положителният кабел. Ако имате затруднения в отстраняването на двата кабела, опитайте се да ги завъртите и едновременно с това издърпвате.

4. Огледайте акумулатора добре, за да локализирате евентуални киселинни изливи. Ако има такива, ще се наложи да подмените повредения акумулатор с нов.

5. Проверете кабелите на акумулатора и щипките за сълзене. Ако локализирате голяма пробойна ще се наложи да смените засегнатите части.

6. Смесете една супена лъжица хлебна сода с 1 чаена чаша гореща вода. Вземете някоя стара четка за зъби и я потопете в разтвора, след което започнете да търкате повърхността на засегнатия участък, за да отстраните натрупаната корозия.

  • Може също така да потопите краищата на акумулаторните кабели в гореща вода, за да премахнете евентуални корозионни участъци, които са ги засегнали.

7. Използвайте четката за зъби, за да излъскате клемите на акумулатора и неговите постове. Потапяйте четката в содения разтвор, колкото е необходимо.

8. Облейте акумулатора и неговите кабели със студена вода. Уверете се, че содата и корозията са напълно отмити. Изсушете след това акумулатора и клампите с чист и сух парцал.

9. Смажете всички изложени метални части в акумулаторните терминали, постове и клампи. Използвайте вазелин или индустриален спрей за предпазване на терминали на акумулатор.

10. Свържете (+) кабел на клемите в правилният терминал. Затегнете гайката с вашият гаечен ключ.

  • Повторете същото действие и с (-) отрицателната клампа. Пробвайте дали терминалите са достатъчно добре затегнати, като завъртите всеки един от тях с ръка.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *