Трите активни точки в китайската медицина при грип

Грипът е остро инфекциозно заболяване, изразяващо се с повишена температура, кашлица, болки в мускулите и ставите и главоболие. Китайската медицина ни предлага 3 активни точки за борбата с грип, за да успее организмът да се справи по-бързо с това болестно състояние.

ИН`ТАН

Тази активна точка се намира между веждите, а анатомичните структури, които реагират рефлекторно при въздействие върху нея са: синусите, нервите на лицето и носа. Функцията й е да се подобри дишането през носа, защото така въздуха, влизащ в белите дробове е пречистен от прах, микрочастици и бактерии. Носната лигавица спомага за подготвяне на въздуха, чрез затоплянето и овлажняването му преди той да навлезе в дробовете. При дишане през устата по време на заболяване (а и по принцип), нервната система се натоварва, а имунитета отслабва. Вдишването на въздуха през носа въздейства на носната лигавица, а това оказва благоприятен стимул на нервната система. Приложението на масажа в тази точка може да бъде използвано срещу хрема и грип, бронхиална астма, главоболие и силни болки в синусите.

ИН`СЯН

Активната точка ИН`СЯН се намира до носно устната бразда. Разположена е срещу средата на страничния ръб на носното крило. Точковият масаж в тази точка действа благоприятно и рефлектира върху няколко анатомични структури като синуси, нос и лицеви нерви. По същи начин както и при точката - ИН`ТАН, масажът предразполага отпушване на запушен нос и се използва за спомагане лечението на грип, ринити, намалено обоняние и др.

СЮАН`ДЗИ

СЮАН`ДЗИ се намира в центъра на дръжката на гръдната кост и при въздействие в областта на точката, тя предизвиква реагиращо рефлекторно въздействие на бронхите, тимуса, гръдната кост и трахеята. Това е от голямо значение, защото тимусът произвежда лимфоцитите в човешкия организъм и взаимодейства с жлезите с вътрешна секреция. От него зависи имунитета на организма, а гръдната кост е рефлексогенна зона, която има връзка с нормалното протичане на дишането. Трахеята и бронхите също са с голямо значение – те овлажняват и пречистват въздуха по пътя към белите дробове. В областта на точката СЮАН`ДЗИ може да се прилага мокса или масаж. Индикациите в тази точка са заболявания като бронхиална астма и бронхит, свръхемоционалност и заболявания на горните дихателни пътища.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *