За климатичната техника

Климатичната техника все повече навлиза в нашето ежедневие.

Тя е уникална с това, че не само отоплява през студения период от годината, като поддържа постоянна температура в помещението, както никой друг източник на топлина и то без да отделя вредни емисии в атмосферата. Климатичната техника е единствената, която може да отоплява и охлажда, и то отново с постоянна температура без прекалено раздвижване на въздуха,както при охлаждането с вентилатор.

Технологията на повечето климатици на пазара е усъвършенствана и те, освен че отопляват, охлаждат или вентилират помещенията, могат и да пречистват, и йонизират въздуха.Със специалните си филтри, климатиците улавят праховите частици във въздуха и неутрализират вируси, бактерии и плесени, неутрализират лошите миризми и тютюневия дим.

Климатичната техника е предпочитана от всеки, поради своята многофункционалност, сравнително ниско потребление на електроенергия и лесно управление.Тя е безопасна за възрастни и деца и лесна за поддръжка.
Един от най-важните компоненти на климатика е неговият компресор.Той повишава налягането на хладилния агент, който циркулира в системата. Климатик, чийто компресор работи с постоянна мощност е неинверторен, той изключва при достигане на зададената температура и отново включва, когато температурата се повиши в режим охлаждане или се понижи в режим отопление с няколко градуса.

По-икономични в това отношение са инверторните климатици, чийто компресор намалява своята мощност при достигане на зададената температура и така я поддържа без да ползува излишно електроенергия и без да включва и изключва.

Затоплянето на въздуха в помещението се извършва не като енергията е превърната в топлина, а като компресорът променя налягането на фреона. Количеството и качеството на хладилния агент е много важно, защото именно фреонът пренася енергията от външната среда във вътрешната .В случай че климатичната система се състои от едно външно и няколко вътрешни тела, принципът на действие е същият.Топлообменникът отнема топлина от външния въздух, предава я на френа,посредством работата на компресора се придвижва до топлообменника на вътрешното тяло,който я отдава на въздуха в помещението- в режим отопление. В режим охлаждане процесът е същия, но от вътрешния топлообменник към външния.

С този принцип на работа климатичната техника е безопасна, предпочитана и става все по-масово използувана от хората.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *