Вакуумни слънчеви колектори с термосифон

Слънчевата енергия като ресурс придоби голяма популярност в последните 15-20 години. Въпреки това разработките в тази насока изобщо не са новост. Използването на слънчевата радиация за енергийни нужди е познато на човечеството още от древността. Първите комерсиални енергийни решения работещи изцяло със слънчеви лъчи се появяват на пазара в началото на 19-ти век. Идеята при продуктите от групата слънчеви колектори е „улавянето“ на енергията излъчвана от слънцето и използването и за битови и производствени нужди. Основното приложение на слънчевите колектори в домакинствата е за затопляне на вода, въпреки че има колекторни системи за отопление на въздуха и производство на електроенергия. В момента на пазара се предлагат два основни типа вакумни слънчеви колектори за топла вода – с термосифон и с техология „heat-pipe“.

Слънчеви колектори с термосифон

Принципът на работа на термосифонният слънчев колектор се базира на свободната конвекция, или казано с по-прости думи, на свойството на водата да се движи при повишаване на температурата и. При загряването си течността използвана за провеждане на топлината (обикновено вода), която се намира в колекторните тръби, се покачва до резервоара, който е монтиран над самият колектор. Там веществото пренасящо топлината се охлажда, вследствие на топлообменът между него и водата в резервоара, и се придвижва обратно в колектора до най-долната му част, където отново се загрява и т.н. По този начин се осъщестествява т.нар. „термосифон“ от където идва и името на този тип слънчеви колектори.

Слънчеви колектори с технология „Heat pipe”

При слънчевите колектори с технология "Heat pipe" топлопредаването се извършва посредством медни тръби пълни с топлопреносна газ. След повишаването на температурата, газта в колекторните тръби се изкачва нагоре до достигането на главната медна тръба където се осъществява топлообменът, като след охлаждането си, газта се връща отново в най-долната част на колекторните тръби. При този тип слънчеви колектори циркулацията на водата се осъществява изкуствено посредством помпа. Предимството на колекторите с технология „Heat pipe”, е че те успяват да отдадат прилично количество топлина дори при облачно и мъгливо време.

социално споделяне

Едно мнение по „Вакуумни слънчеви колектори с термосифон

  1. Основните енергийни източници, които използваме в наши дни – нефт, въглища, газ се изчерпват постепенно, а нови залежи в днешно време не се натрупват. Ето защо непрестанно се търсят нови енергийни източници[…]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *