Защо точно слънчеви колектори?

Съвременните икономически условия налагат все по-голямото внедряване на възобновяемите източници на енергия. Най-широко разпространените технологии са ветрогенератори и слънчеви колектори. Чрез тях се акумулира енергия от слънцето и вятъра. Освен, че набавяната по този начин енергия е безплатна, тя е и екологична, защото не се отделят вредни емисии в атмосферата.

Ветрогенераторите обикновено произвеждат повече енергия и могат да захранят до няколко десетки домакинства или малки предприятия. Те обаче са много скъпи, а и местата подходящи за тяхното поставяне са малко. Трябва предварително да се проучи къде са най-силните въздушни течения и къде минават миграционните трасета на птиците, защото перките на ветрогенераторите често убиват птици, ако са поставени на неподходящо място.

Много по-приложими за масова употреба са т.н. слънчеви колектори. Те могат да се монтират на покрива на къща или обществена сграда или в дворно място в близост до сградата. Натрупаната от слънчевата светлина енергия може да се използва, както за производството на електрическа енергия, така и за отоплителни цели посредством затоплянето на вода в буферни съдове. Те са и доста по-евтини и обикновено задоволяват нуждите само на едно домакинство.

Все повече фирми в България предлагат доставка и монтаж на слънчеви панели и търговията с тях нараства постоянно. Много домакинства решават да направят първоначална голяма инвестиция с покупката им с цел тя да им се изплати с течение на годините. Постоянно покачващите се цени в световен мащаб на суровини като: нефт, газ и въглища кара много хора да заложат на тази технология. Развитието на технологиите в близките години се очаква да зависи още повече пазарния дял на възобновяемите източници на енергия.

Изчерпването на ресурсите и константно увеличаващите се сметки за ток, газ и парно кара все повече домакинства да се замислят при определяне на дългосрочните си бюджетни инвестиции и да залагат на соларни колектори, като алтернатива на традиционните енергийни източници.

На българския пазар в момента се предлагат няколко вида колектори. Моите лични предпочитания са за слънчеви колектори с технологията Heat Pipe.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *