Слънчеви колектори – алтернативен начин за получаване на топла вода

Някога замисляли ли сте се дали има по-лесен начин да получаваме нужното количество топлина, за да разполагаме с топла вода, без да се налага да включваме бойлера? А аз - да. Честно казано, във време на криза всеки човек свива до колкото е възможно своите разходи, но колкото и да се опитва разходите за електроенергия са неизбежни.

Е, няма ли алтернативен начин с помощта, на който да не плащаме толкова високи сметки за ток, понеже всяко включване на бойлера кара електромерите да се въртят в несвяст. За щастие живеем в модерни времена и днес почти всичко е възможно. Разбира се, че има други неизчерпаеми източници на топлина, а не само така добре познатите ни нефт, въглища, руди и газ.

Със сигурност енергията на слънцето е неизчерпаема, както и на вятъра. До тук добре, но как да усвоим тази неизчерпаема и толкова полезна за нас енергия? Има как с помощта на слънчеви колектори и ветрогенератори. Сигурно всеки от вас е виждал тези високи колони с перки на тях, които се въртят без видима причина. Да, но причина винаги има и тя се нарича вятър.

За разлика от ветрогенераторите, слънчевите колектори обикновено се монтират върху покривите на къщите и са значително по-малки по размер от колкото са ветрогенераторите. Сигурен съм също, че и тях сте виждали, тъй като напоследък все повече семейства търсят алтернативния начин на отопление, а този със сигурност е надежден.

Слънчевите колектори не се нуждаят от електричество, за да функционират. Единственото, от което се нуждаят са слънчевите лъчи и място, където да бъдат максимално огрени през целия ден, тъй като това повишава тяхната ефективност. Соларните панели са изградени от специални вакуумни тръби, които са двуслойни.

Представете си това са две тръби една в друга с вакуум между тях, като всяка е със специално покритие, което абсорбира и трансформира слънчевите лъчи в енергия. Този процес е абсолютно безопасен както за околната среда, така и за хората, тъй като не се отделят никакви вредни вещества.

От вас зависи дали ще инвестирате известна сума в закупуването и инсталирането на слънчевите колектори или ще продължите да плащате високите сметки за ток.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *