Как слънчевите колектори Ви спестяват пари?

Знаете ли какво представляват слънчевите колектори? А знаете ли, че с тяхна помощ можете да намалите разходите си за електроенергия? Да, звучи учудващо, но е факт. Вакуумните слънчеви колектори ще ви спестяват пари в дългосрочен план, макар и непосредствената полза да не ви изглежда много голяма.

Какво представляват слънчевите колектори?

За тези, които все още не са чували за тях или не са наясно – това са системи изградени от специални тръби с двоен слой и вакуум между тях. Те привличат и улавят слънчевите лъчи благодарение на селективното им оптично покритие.

Тяхната ефективност е наистина голяма, тъй като поглъщат над 95% от слънчевите лъчи, които преработват в топлинна енергия и само 5% се отчитат като топлинни загуби. Основно колекторите са съставени от вакуумни двуслойни тръби, водосъдържател, резервоар, отражател, допълващ съд в поплавък и силиконови уплътнения.

Ефективността на слънчевите панели от гледна точка на спестяване на пари зависи от няколко фактора, включително продължителността на слънчевото греене и количеството лъчи попаднали върху вашия дом и колекторите. Също така спестяването зависи от това колко електричество използвате.

Според проучвания направени в Америка от министерството на енергетиката, едно средно американско домакинство използва приблизително 866 киловат часа на месец енергия през далечната 1999 година. Всичко това им струва около $ 70,68.

Средно около 30% от общата консумация на всяка домакинство по света се използва за затопляне на вода за битови нужди. Имайки предвид тези факти и разполагайки със слънчеви колектори вие ще намалите сметките си за електроенергия значително.

Друг също важен фактор, които трябва да се вземе под внимание е капацитета и цената на панелите, които сте решили да закупите. Например покупката на слънчеви колектори може да ви струва между 700 и 1100 лева, а размера на спестените пари много зависи от това какво е вашето потребление на електроенергия.

Средно ако годишно едно домакинство консумира електро енергия между 1600 и 3970 киловат часа, то спестените пари от вашите сметки годишно ще бъдат 320 и 800 лева. Казано с други думи максимум до пет години вашата първоначална инвестиция за покупката им ще се възвърне.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *