Как да контролираме високото кръвно налягане с естествени средства?

В днешно време, високото кръвно налягане е много често срещан проблем, който засяга както младите, така и по-възрастните хора. Нездравословния хранителен режим, липсата на физическа активност, лошите навици са водещите фактори, които са отговорни за това състояние.

Високо кръвно налягане

В тази статия ще обсъдим някои препоръки за здравословно хранене и домашни средства за предотвратяване на страдащите от високо кръвно хора. Диетата играе решаваща роля в контролирането на високото кръвно налягане. Някои от нещата, които трябва да спазвате относно храненето са:

  • Ограничете приема на животински протеин. Месо, яйца и мляко трябва да се консумират в ограничени количества. Трябва да се приемат повече плодове и зеленчуци.
  • Ограничете мастните енергийни източници, като масло, рибено масло, фъстъчено масло, синапено масло, кокосово масло и шафраново масло. Общия прием на ден трябва да се намали до 5-10 грама. Приготвяйте си варени зеленчуци без масло, така че основния източник на енергия да са въглехидратите.
  • Въглехидратите трябва да са основния източник на енергия. Вашата диета трябва да включва лимон, ябълка, папая, портокал, диня, домати и зеленолистни зеленчуци. Ябълките имат функцията да увеличат честотата на уриниране, като по този начин се понижава кръвното налягане. Пресните плодове, трябва да се предпочитат пред пресния сок.
  • Ограничаване на приема на сол до 1-2 грама е препоръчително. Също така избягвайте консервирани зеленчуци, плодове и сокове от тях. Солени бисквити и майонеза са строго забранени. Необходимо е да се ограничат зеленчуци като спанак, бяла ряпа, моркови и цвекло. Не се препоръчва консумация на зърнени храни като корнфлейкс и овесена каша. Консумация на хляб от пшенично брашно е препоръчително пред консумация на франзели.
  • Строго са забранени пушенето и консумация на алкохол.

Заедно с предпазните мерки за справяне с високото кръвно налягане, медикаменти трябва да се вземат след консултация с лекар. Опитайте се да живеете живот без стрес. Практикувайте леки физически упражнения, като не трябва да претоварвате сърцето.

За да се избегне появата на инсулт, инфаркт и други усложнения като сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и инфаркт на миокарда е необходимо контролиране на кръвното налягане, чрез редовно измерване.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *