Култиватори – обща информация

Култиваторите са селскостопанска прикачна техника с помощта, на която се обработва почвата, обогатява се с хумус, разрохква се, заглажда се и се води борба с плевелите. Има и още много неща, които могат да се извършват с тяхна помощ.

Например в планинските райони култиваторите имат различно приложение. Така например култиватор „S” - разрохква допълнително почвата, в случай, че тя вече е била изорана. Ако обаче тя е силно компресирана (след валежи или след зимния сезон), дисковите брани няма да могат да проникнат в нея. Този вид култиватори може да се използва и преди засяването на земеделските площи.
Култиватори MASS
Стърнищните култиваторите са от ново поколения и са много подходящи за обработка след жътва на стърнища и други терени. Те аерират и разрохкват изключително добре почвата, а това при различните модели се дължи на отличната комбинация от няколко реда работни органи с или без валяк, които оставят повърхността на почвата по-рохкава. Те могат да се използват и като алтернатива на орането с плугове особено когато се разрохква на дълбочина между 20 и 24 см.

Земеделските производители споделят, че култиватори MASS са се превърнали в техен незаменим помощник, защото с тях се разрохква най-горния слой на почвата бързо и лесно, подготвяйки я за сеитба.

Какъв друг прикачен инвентар селскостопанските производители използва?

Освен култиваторите има още много видове селскостопанска техника, които може да се използва за обработката на почвата.

Дисковите брани се използват основно за борба с плевелите и за разрохкване на повърхностния слой на почвата. Те са по-добри от култиваторите, тъй като разстоянието между зъбците им е по-малко и така по-фино се обработват почвата.

Плугът е друг вид прикачен инвентар, който се използва в селското стопанство. На пазара се предлагат различни видове плугове и освен да оре на бразди с него могат да се извършват почти всички обработки на почвата. Тяхната задача не е само почвата да бъде изорана, но и да бъде обърната. Това е необходимо дори след прибиране на реколтата, за да се отстранят всички остатъци от културите и да се подготви почвата за новата сеитба.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *