Летящи хлебарки у дома! Какво да правя?

В края на миналото лято се появиха първите тревожни сигнали от клиенти за нашествие на летящи хлебарки в София. По същото време излязоха и статии за бум от ухапани от летящи хлебарки, постъпили в Пирогов. За да не се срещнете и вие с опасните вредители през тази година, добре е да вземете превантивни мерки.

Наистина ли има летящи хлебарки?

Факт. От всички видове хлебарки има само едни, които могат да летят и до скоро те живееха предимно в Централна и Южна Америка. От миналото лято са и официални гости на България. Според експертите причината за това е в променения климат.

Тези инсекти са с дължина от 5 до 7 см и са червеникаво-кафяви на цвят. Размножават се точно толкова бързо, колкото и останалите хлебарки и борбата с тях е изключително трудна. Те имат едно огромно предимство пред останалите – могат да летят.

Представете си как малките гадни инсекти, които ви докарват до полуда, когато ги видите да пълзят по шкафа в кухнята, порят въздуха около вас и са способни да се скрият на още по-невероятни места. Потръпнахте ли?

Отровата против хлебарки, която се продава в магазина, няма да ви помогне именно поради факта, че те могат да живеят на труднодостъпни за вас места. Най-вероятно в пукнатината зад високия кухненски шкаф, за която вие дори не подозирате.

Ако искате сами да се борите с тези вредители, трябва да изберете някой от най-ефективните препарати против хлебарки, да го дозирате правилно и след това да напръскате с него всеки милиметър от дома си. Не ви се вижда толкова трудно? Не забравяйте, че отровите, които се продават в магазина, могат да бъдат опасни за вашето здраве.

Съветваме ви първо да вземете всички превантивни мерки, които са необходими и когато искате да се предпазите от нашествие на обикновени хлебарки в дома ви:

  • не оставяйте непокрита храна;
  • почиствайте старателно навсякъде – включително и под шкафовете, зад гардеробите;
  • запълнете всички пукнатини, уплътнете добре прозорците;
  • използвайте някое от био средствата за борба с хлебарки (едноименната статия) – те са безвредни за хората;
  • обадете се на ДДД фирма, която да дойде и да напръска навсякъде с препарат против хлебарки, който е одобрен от министерството на здравеопазването.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *