Методи за дистрибуция на бързооборотни стоки

Ако нямате подходящи обекти за търговия на дребно във вашия регион, ще имате нужда от други начини за разпространение на продуктите си, за да стигнат те в ръцете на клиентите. По принцип, най-лесните методи на разпространение, са склонни да вземат най-голямото парче от вашия дял от пая. За да изберете правилния начин на разпространение, сравнете логистичната лекота, спрямо разходите. Вземете под внимание някои специални обстоятелства, които биха могли да затруднят дистрибуцията, като например, нуждата вашите продукти да бъдат доставени замразени.

Саморазпределение
Ако продавате продуктите си само на местно ниво, можете да ги разпространявате сами. Това е възможно, при условие, че имате превозни средства и персонал, с които да го направите. Ако разпространявате собствени стоки, не е нужно да плащате на посредници, като например търговци на едро, дистрибутори или агенти. Така ще запазите ниска цената на продукта. В зависимост от обема, който продавате, и обема, който в крайна сметка възнамерявате да продадете, разходите за саморазпределение може да са по-ниски от разходите при работа с дистрибутор. Но трябва да бъдете 100% наясно, че това ще ви отнема много време, нерви и ресурс като пари и служители.

Търговци на едро и дистрибутори на бързооборотни стоки
Когато работите с търговци на едро и дистрибутори, просто ще трябва да доставяте продукта си на едно централно място, вместо на всеки отделен магазин. Търговците на едро извършват основната работа, свързана с придвижването на продукта ви от място на място и фактурирането. Дистрибуторите от своя страна, участват също и в маркетинговата част на разпространението. Тъй като те са по-ангажирани в продажбите, поставят по-висок марж на продуктите ви: от 25 до 30 процента за дистрибуторите срещу 10 до 20 процента за търговците на едро. Ако работите с търговец на едро, бъдете готови да правите собствен маркетинг. Това ще включва убеждаване на търговци на дребно да купуват продуктите ви от търговеца на едро и след това да убеждават клиентите да купуват продуктите ви от магазина, чрез рекламирането му на място.

Намиране на най-добрия вариант
За да изберете коя от тези опции за разпространение е най-подходяща за вашата компания, създайте прогнози, въз основа на текущия и очаквания обем на продажбите. Пресметнете стойността на продукта си и разходите за труд и транспорт, които ще направите при доставка.
Ще се съгласите, че винаги е най-добре когато човек работи сам без посредници, но понякога те са необходими, особено когато сте нови в бранша и искате бързо да достигнете до голям брой обекти и потребители. За това най-добрият вариант е да се доверите на доказани специалисти в дистрибуцията на бързооборотни стоки от Загора Груп БГ, които имат нужния опит, познания и логистична база, за да се справят със съхранението и разноса на вашия продукт.

И помнете, че доброто партньорство винаги е гаранция за успех.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *