Кога ни е необходим нотариус?

Много често по един или друг повод ни се налага да съставяме документи. Някои от тях, обаче трябва да бъдат заверени от нотариус. Задължителните заверки при тези лица са в няколко основни направления, като в едни от случаите става въпрос за сделки, а в други, за удостоверяване на някакъв друг факт, свързан с даден документ. Ето най-често срещаните казуси, при които се нуждаем от подписът и печата на нотариус:

  1. Когато сте решили да регистрирате фирма и да управлявате собствен бизнес, то задължително ще трябва да се обърнете към нотариус поне по един повод – нужна е нотариална заверка на вашият подпис, или така нареченият спесимен. Този документ е необходима и неотменна част от комплекта с документи, които трябва да се предоставят Агенция по вписванията, когато пристъпвате към регистрацията.
  2. Ако искате да упълномощите някого да извършва действия от ваше име, или да разполага с ваш имот или част от него, то пак трябва да прибегнете до удостоверяване на това ваше желание при нотариус.
  3. В случай, че желаете към дадена дата да засвидетелствате, че даден договор е подписан, то това отново се извършва при нотариус. Това е така нареченото доказване на достоверна дата на документа. Тази заверка става, като предоставите оригиналният документ на нотариуса, той удостоверява, че към моментната дата документът съществува, след което ви го връща. Тези действия се налагат, тъй като много често възникват правни спорове за наличието на договори в даден период.
  4. Покупко-продажба на недвижимо имущество. Прехвърлянето на правата върху имот на други лица срещу съответно заплащане, трябва да се извършва в присъствието на нотариус. Той е лицето, което изготвя новият нотариален акт, проверява действителността на старият, както и много други елементи по самата сделка – пълнолетие, право на собственост, легитимиране на лицата участващи в сделката и така нататък. При ваше желание, разбира се, нотариусът е този, който може да провери дали даденият имот има някакви тежести – ипотеки, залози, възбрани, препродажби и др.

Разбира се, съществуват и много други поводи, при които може да ви се наложи да се ползвате с услугите на нотариус, но това са най-често срещаните случаи от практиката. Прибягването до тези услуги ще ви спестят много време и усилия.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *