Появата на обрив при морбили

Въпреки, че повечето детски вирусни инфекции са свързани с обрив, този който се появява при развитие на морбили има някои характерни белези, които го отличава от останалите заболявания. Едно от нещата, които е специфично за обрива на дребна шарка е, че той обикновено започва да се образува по лицето и главата на детето.

В материали на здравен портал „Фрамар”, морбили е заболяване, чийто обрив се характеризира с червен цвят и обикновено трае около 5-6 дни. Той постепенно обхваща врата, торса и стига до крайниците. След това започва да избледнява в същата поредност, в която се появява. Също така, за разлика от някои други вирусни инфекции, когато детето страда от морбили, треската продължава докато се развива обрива.

Други симптоми на морбили

В допълнение към хремата и други симптоми, децата с морбили често страдат от: лош апетит, диария, лимфаденопатия и др. Въпреки, че морбили не е много тежко заболяване, понякога може да доведе до големи усложнения като: ушна инфекция, затруднено дишане, гърчове и др.

По-тежките симптоми понякога могат да предизвикат и развитие на енцефалит. Това се случва в 0,1% от случаите на морбили и обикновено започва около 6 дни след началото на обрива и може да доведе до смърт или постоянно мозъчно увреждане.

Още информация за морбили

  • Около 2-5% от хората не могат да отговорят на първата доза ваксина срещу морбили;
  • Повече от 99% от хората развиват имунитет срещу морбили след две дози от ваксината MMR;
  • Морбили е фатално при около 0,2% от случаите;
  • Вирусът на дребна шарка се разпространява чрез респираторни капчици;
  • Пациентите с морбили са опасно заразни, четири дни преди появата на обрива и четири дни следа като той си отиде.

Морбили е все още ендемично заболяване в много страни поради недохранване на децата или дефицит на витамин А. Също така липсата на имунизационни програми, води до епидемии от дребна шарка.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *