Появата на обрив при морбили

Въпреки, че повечето детски вирусни инфекции са свързани с обрив, този който се появява при развитие на морбили има някои характерни белези, които го отличава от останалите заболявания. Едно от нещата, които е специфично за обрива на дребна шарка е, че той обикновено започва да се образува по лицето и главата на детето.

В материали на здравен портал „Фрамар”, морбили е заболяване, чийто обрив се характеризира с червен цвят и обикновено трае около 5-6 дни. Той постепенно обхваща врата, торса и стига до крайниците. След това започва да избледнява в същата поредност, в която се появява. Също така, за разлика от някои други вирусни инфекции, когато детето страда от морбили, треската продължава докато се развива обрива.

Други симптоми на морбили

В допълнение към хремата и други симптоми, децата с морбили често страдат от: лош апетит, диария, лимфаденопатия и др. Въпреки, че морбили не е много тежко заболяване, понякога може да доведе до големи усложнения като: ушна инфекция, затруднено дишане, гърчове и др.

По-тежките симптоми понякога могат да предизвикат и развитие на енцефалит. Това се случва в 0,1% от случаите на морбили и обикновено започва около 6 дни след началото на обрива и може да доведе до смърт или постоянно мозъчно увреждане.

Още информация за морбили

  • Около 2-5% от хората не могат да отговорят на първата доза ваксина срещу морбили;
  • Повече от 99% от хората развиват имунитет срещу морбили след две дози от ваксината MMR;
  • Морбили е фатално при около 0,2% от случаите;
  • Вирусът на дребна шарка се разпространява чрез респираторни капчици;
  • Пациентите с морбили са опасно заразни, четири дни преди появата на обрива и четири дни следа като той си отиде.

Морбили е все още ендемично заболяване в много страни поради недохранване на децата или дефицит на витамин А. Също така липсата на имунизационни програми, води до епидемии от дребна шарка.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *