Правилните обувки за поход

Защо обувки за поход?

За всеки запален по приключенията човек, е много важно да бъде оборудван с подходящи обувки по всяко време да се изправи на неравни терени и променящите се климатични условия. Безспорно, едно от най-важните неща за походите, това са обувките.

Какъвто и да е похода, основните неща които трябва да преодолеете, са свързани с ходене, поради което най-важното, което трябва да имате е хубави обувки. Разходка на планина, дъжд, сняг, кал, неравен терен, всичко това опира до обувките, без тях сте загубени, в хубавия похода.

За повечето хората е необходимо повече допълнително време и усилия, за да изберат правилните обувки, с които да отидат на дълги походи. Поради груби и твърди терени, повечето обувки не издържат дълго време. В крайна сметка оставяте без възможност да продължите похода си, губите ентусиазма си, да не говорим че може да се нараните, ако се плъзнете или паднете на неподходящо място.

Ето защо е много важно да изберете правилните обувки за поход. Следните съвети трябва да ви позволят да направите правилния избор на обувки.

Поставяне на обувките

Обувката трябва да е подходяща за крака, стъпалото да е плътно поставено, но същевременно не трябва да е много стегната. Когато си поставяте обувките те не трябва да са ви широки. Краката не трябва да се чувстват в задушено пространство, нито пък да има твърде много пространство, за по-голям комфорт. Обувката трябва да има мека подплата вътре, особено около краката.

Размер за обувките

Относно размера на обувките, винаги е мъдро да изберете размер по-голям от оригиналния си размер, защото, докато ходите на поход краката ви са склонни да се подуят малко, затова трябва да им се даде допълнително пространство. Това ще даде възможност на краката за дишане, но това не означава, че вашите обувки трябва да са много отпуснати, тъй като може да има труден път, подхлъзване на обувките по време на дълго и мъчително пътуване.

Качества на обувките

Относно качества може да се спомене за естествена кожа. Тя е безспорно от основно значение при избор на обувки. С нея краката ви ще могат да дишат, няма се изпотяват и ще ви бъди по комфортно по време на пътешествието.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *