Как да изберте своите обувки за бягане

Няколко съвета за правилен и успешен подбор на спортни обувки

Голямо е разнообразието от спортни обувки на пазара, което често ни бърка и ни кара да се загубим сред многообразието от модели като ни затруднява при избора на правилните обувки , отговарящи на нас самите.
Как да изберем правилните спортни обувки за нас самите? Ето няколко правила за успешна покупка, които ще ни помогнат при правилния избор.

Обезателно пробвайте обувката и на двата крака заедно с обутите чорапи. Не забравяйте , че дебелите чорапи добавят половин размер, а тънките - около една четвърт.
За предпочитане е да отидете до магазина в следобедните часове. В повечето случаи краката са леко отекли и подути, което ще ви даде възможност да изберете правилния чифт обувка.
Не допускайте повече от половин сантиметър от пространството при избора на номер. В против случай ще се хлъзгате и ще се чувствате дискомфортно в собствените си обувки.
Обезателно проверявайте шевовете. Те трябва да бъдат невидими, без видими капки лепило, без прекъсване на шевовете. Езикът също се шие. Освен в долната част, също така и от двете страни.
Вътрешността на обувката трябва да е мека, като е добре стелката да е подвижна. В противен случай обувката няма да може да бъде подсушена при нужда.

Три са ключовите фактори при избора на обувки
ПОДМЕТКАТА. Дали ще ви е удобна, може да установите пробвайки обувките. След като ги поставите на крата си се изправете на пръсти, след което вземете обувката в ръце и опитайте да огънете леко подметката. По този начин ще определите "повратната точка" - там където се огъва подметката. Ако мястото е по-близко до центъра , е по-добре да се въздържите от покупката или да изберете друг чифт.
Различна може да бъде дебелината и материала, от който е изработена подметката.
ВРЪЗКИТЕ. Правилните връзки и по-точно дупките през които проникват няма да допуснат намокряне на крака. Дупките в този случай са заменени със специални гагички , наподобяващи буквата "Г", които не допускат проникването на вода. Те не позволяват прекалено затягане на крака и осигуряват удобство.
МАТЕРИАЛЪТ от който е изработен обувката. Кожата е за предпочитане. Тя приляга удобно на крака. Здрави и издръжливи са обувките изработени от кожа.

Голямо е разнообразието от спортни обувки , които ще срещнете в магазините.

За разходка или просто спортна дейност са подходящи маратонки с твърда подметка изработена от каучук. Погледнати отстрани тези маратонки са ниски.
За силова тренировка са подходящи ниски модели с компактни , твърди подметки и плътен фон за фиксиране на петата. Предимно изработени от кажа , те са удобни и добре прилягат на крака като позволяват да се запази баланса по време на тренировка.
За джогинг. Основната тежест в този случай пада върху гръбначния стълб, краката и глезените. За да се намали тази тежест е добре да се ползва по-мека маратонка с по-висока пета. Подметката трябва да бъде гъвката, височината на маратонката - до глезена, а релефът на подметката - оребрен, което при необходимост ще ни предпази от евентуално падане.
За разходка и пътуване. За любителите на пътуванията и дългите разходки са нужни по-високи, заключващи глезена спортни обувки. Погледнати отстрани тези обувки изглеждат доста масивни и груби. Желателно е да са изработени от водоустойчив материал.
Фитнес. В този случай високите кецове са един чудесен избор, като е добре да фиксират глезена ви. Изберете модел , който позволява на крака ви да диша. Добре е обувката да бъде изработена от един материал - тънък и гъвкав, който не пречи и не затруднява движенията ви.
За аеробика. Ако сложните движения са част от програмата ви, дайте предимство на маратонки с по-дебели подметки, които при необходимост ще омекотят вашите скокове и движения.
За тенис. В този случай са подходящи обувки с твърда, извита подметка, които обгръщат глезена и предпазват от разместване или нараняване . В повечето случай се поставят специални гумени вложки, които предпазват пръстите от ударите. Във формата на зиг-заг са подметките при този модел маратонки, предпазвайки от подхлъзване.
За волейбол. Каучукова подметка с модел "рибена кост" не позволява плъзгане, докато играете волейбол при тези маратонки. За предпочитане е извита пета, която ще осигури допълнителен баланс и удобство при игра.
За баскетбол. Малко по-тежки са обувките за баскетбол. Подметка с модел "рибена кост" би ви свършила работа, като не би позволила да се плъзгате върху гладкия под при игра. Добре е да подберете по-висок модел, обгръщащ и фиксиращ глезена ви. Кожата като материал е един добър избор.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *