Образованието в България – основни проблеми

Напоследък много се заговори за нивото на образованието в България. Моето мнение е, че ако сложим една черта и бъдем откровени, то резултатът е: Образованието в България е в плачевно състояние.

Това е така поради много фактори, но някой от основните ще споделя в статията.

На първо място проблемът в образованието в България е това, че учебните методи, материали и методики са остарели и безинтересни на ученици, студенти. Често сме свидетели на никакъв интерес у учащите се, когато се преподава даден материал, липса на всякакъв интерес, нежелание дори да се чуе този, който води урока - било то преподавател или лектор.
blagoevgrad-obrazovanie
Какво може да се направи в този случай? - Отговорът е простичък, трябва да се промени начина, да се подменят преподавателите (сигурно много ще ми се обидят), но преподавателите научават един урок, и след това тридесет години го дъвчат, това не бива да се допуска. Трябва да има разнообразие в преподаването, интерактивност, креативни и щури идеи, да се грабне интересът на учащите се.

Може да се промени начина, като това трябва да стане от много високо ниво, т.е. от ДЪРЖАВАТА.

Проблемът с политически назначените преподаватели. Станахме свидетели на много новоизлюпени преподаватели, които името си не могат да напишат без правописна грешка, но верни на бивша управляваща партия, активно участващи в предизборни кампании и сега облагодетелствани с позиции в някое училище.

Този проблем би се решил с ясен регламент относно подбора на кадри, които да обучават нашите деца.

Другият проблем е у самите учащи се. Няма какво да крием, че децата изживяват ежедневен стрес у дома си, стресът е и сред родителите, всичко рефлектира. Трудно е да се учи спокойно, когато обстановката у дома е напрегната.

В този случай решението е: Подобряване стандарта на живот на държавата. Зависи от .... ВСИЧКИ НАС, и е много трудно да се промени.

Каквото и да говорим, образованието в България бележи огромен спад с всяка следваща година.

Малко са градовете на страната ни, които могат да се похвалят с добре изградени центрове за обучение, добри преподаватели - истински професионалисти, както и добра среда за обучение.

Моето мнение е, че градовете, предоставящи спокоен процес на обучение са: Варна, Благоевград и Сандански.

В заключение ще кажа: Тъжно е, че нещата се влошават и оставам оптимист за бъдещето на страната ни в сектор ОБРАЗОВАНИЕ.

Наистина се надявам да се обърне сериозно внимание и ясни бъдещи цели, за да се подобри този важен сектор.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *