6 начина за оценка на часовници

Светът на часовниците е вълнуващ и интересен. Те са като парфюмите - обект на желание и понякога е много трудно да се прецени дали исканата цена е реална или надута. Проблемът с цените възниква главно, когато искате да закупите рядък, античен или часовник от ограничена серия. При часовниците серийно производство, този проблем не е толкова голям, тъй като разликите в цените при тях са минимални.

Часовник

Но как все пак да преценим колко струва даден часовник? Трудно е да прецените даден модел по картинките, които се публикуват по Интернет страниците. Състоянието на часовника и механизмите му са от особена важност. За жалост, много хора често обявяват дадена стока за антика или доста ценна, но всъщност това е един от хилядната серия часовници.

В наши дни, хора по цял свят колекционират часовници заради тяхната функционалност, естетичен вид и други. Стойността на часовника трябва да се образува от фактори като: качество, изработка, наличност, история, репутация, уникалност и др.

1. Внимателно преценете качеството на часовника. Проучете дизайна и конструкцията му. Важни фактори са функционалност, точност при показване на времето, надеждност и дълъг живот. За да добие колекционерска стойност, часовникът трябва да има някаква история зад себе си.

2. Проучете детайлите, свързани с изработката му. Неща като иновативност, сложност и функция на механичните части. Понякога, определен часовник може да има много висока стойност, тъй като е първия часовник с определен иновативен механизъм - например първия цифров или автоматичен часовник.

3. Стойността на дадени часовници може да се повиши според наличността на пазара. Колкото по-малко бройки има (още по-добре, ако е уникат), толкова по-висока е цената му. Определени часовници, като часовника на Айнщайн или часовника, носен от първия човек на Еверест са уникални и стойността им нараства.

4. Преценете търсенето на часовника. Той може да има висока стойност тъй като е различен, странен и има висока "любопитна" цена. Например много хора искат да притежават златен Ролекс.

5. Репутация - много часовници се продават, просто защото са произведени от определена фирма. Въпреки, че понякога дадена марка просто слагат своето лого, върху продукция на друг производител.

Едни от най-популярните марки са Ролекс, Брайтлинг, Омега, Heuer, Patek Phillippe и други.

социални мрежи

Едно мнение по „6 начина за оценка на часовници

  1. ..интересна статия..полезна :) Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *