Породи кучета: Папилон

Папилонът е малка порода с отличителни характеристики. Достига от 20 до 27 сантиметра и от 3 до 5 килограма. Кучетата от тази порода имат кръгло изпъкнало лице и къса муцуна. Очите им са сравнително големи и кръгли.

Папилон

Една от уникалните характеристики на породата са ушите, които са изправени и имат козина по краищата си, заради което често се асоциират с пеперуди. Късият, покрит с козина врат на Папилона води до широки рамене и стегнат корем, покрит с богата космена покривка.

Късите тънки крака с пересто окосмяване завършват с малки овални лапи, които са в идеална пропорция с останалата част от тялото на кучето. Характерна за породата е пухкавата опашка. Папилонът е малко куче, което има много козина по цялото тяло и основно по главата. Цветовете на окраската варират, но основният цвят е бял в комбинация с петна във всякакъв цвят като черно, кафяво, червеникаво и др.

Папилонът е сладко и игриво куче, което много обича семейството си и силно се привързва към него. Има протекционен и доминиращ характер. Папилонът е от тези породи кучета, които не обичат непознати и често гледат на тях като на заплаха за собствениците си.

Подходящ е за семейства с по-големи деца, които трябва да се отнасят към кучето с уважение и нежност. Папилонът често проявяват агресия, и не се препоръчва да съжителства с други кучета, но с правилно обучение може да се разбира добре със всякакви домашни любимци, включително и котки. Интелигентността им ги прави лесни за обучение.

Папилонът е като цяло се радва на добро здраве, като изключим някои здравословни проблеми. Въпреки тях, представителите на тази порода живеят дълго, като понякога доживяват и до 16 години. Тоалетът на Папилона не изисква много грижи и усилия. Козината им изисква всекидневно разресване, което не е никак трудно, тъй като е мека и не се заплита. Важно за здравословното състояние на Папилона е честото почистване на зъбите.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *