Тези странни пепелници

Появата на пепелниците наистина си е нещо странно. Наред с развитието на тютюнопушенето и неминуемото създаване на пепел от това действие, хората постепенно са започнали да разсъждават върху натрупването на цялата тази пепел, която е изпадала от свитите цигари. И са се пръканли тези така познати днес пепелници.

Идеята е доста странна – пепел се събира, но в малки количества и не пречи на никого. Дори да капне тук или там, не е проблем, а един дребен фас може да се постави къде ли не. Ежедневната употреба, обаче, е наложила за това да се използват пепелници – специалните предмети, където да сортираме отпадния боклук, който не е успял да проникне в дробовете на пушачите.

В началото са се използвали прости предмети, а с развитието на историята са започнали да се появяват и качествени пепелници – с изтънчена изработка, красив дизайн и интересни материали. Като произведението на изкуството са стояли всякакви златни, сребърни и кристални пепелници, където хората със задоволство са тръскали пепелта и са натискали омачканите си фасове.

Днес изящни пепелници могат да се закупят от много луксозни магазини, макар тютюнопушенето отдавна да не се приема като нещо елитно и престижно. Е, последният бастион на представата за това, че пушенето е елитно се държи от консуматорите на пури, чиито пепелници са малко по-различни поради обемът на налапваните изделия, но това също е почти отживелица.

Най-вероятно, наред с плювалниците, които са били зарязани в исторически план, така и тези пепелници, които днес продължаваме да подхвърляме вкъщи, ще изчезнат. За сметка на качествено изработените и красиви изделия, които ще продължат да красят домовете ни по-скоро като интересна декорация, отколкото като нещо практично.

Затова, когато избирате пепелници, спрете се на нещо красиво, а не на практичните пластмасови боклуци – защото качественият предмет ще краси дома ви, дори и когато не се налага да изхвърляте в него дробните си тровители. Мислете за бъдещето и историята – така ще стигнете до умното решение.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *