Видове плочки за баня

Какви видове плочки за баня, има – всички знаем, те са основно два вида, виждали сме многобройни надписи по магазините с тях – фаянс и теракота.

Ясно е, че тези два вида плочки за баня, основно се различават по отношение на предназначението си. Едните са направени за монтаж на пода (това е теракота, което не пречи разбира се да се лепят и на стени), другите се слагат само и единствено на стената – фаянсът нямат приложение на пода. Разбира се, нищо не ви пречи да опитате, но резултатът ще е катастрофален - ще се изпочупят.

На какво се дължат тези разлики между двата основни вида – очевидно, материалът, от който са съставени е един и същ – натурална глина, позната на човечеството още от преди 4-5 хиляди години. От тогава датират първите открити плочи с гланцирана повърхност – е не е ясно, че са били плочки за баня, но предназначението им определено е било декорация.

Както и да е, след това кратко отклонение, да се върнем на основната тема, а именно по какво се различават двата основни типа плочки за баня, щом са направени от един и същ материал? Важен момент е тук да отбележим, че фаянсовите плочи се правят от червена или бяла глина (тя е изключително мека и следователно удобна за обработка), докато теракотата се правят само и единствено от червена глина (именно, защото тя стои по-стегнато).

Основните разлики между двата типа плочи е: пресоването им и температурата на изпичане. Температурата на изпичане на фаянсовите плочки за баня е около 600-700 градуса, което е напълно достатъчно да изчезне водата от глината и тя да добие една завършена форма. При теракотата, тази температура достига 1000 градуса – съответно тези плочки за баня са още "по-изсъхнали" от фаянсовите, от там идва и чувствителната разлика по отношение на абсорбационните качества на двата типа плочки – теракотата попива около 4-5%, фаянса около 10%.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *