Плочки за баня – какво всъщност е това?

Направата на плочки за баня е по една и съща технология. Те се правят от червена или бяла глина като материал. Тя се изпича в пещ при доста високи температури, около 13000С, и голяма компресия. Ако погледнем назад в историята още от 4000 години насам се правят керамични плочки.

Цветът и шарката на плочките се определят от гланца, с който те са покрити. Той допълнително се изпича върху глината, обикновено е направен от течно стъкло, което осигурява наистина невероятен избор от десени и цветове. Благодарение на материала, от който е направен, плочките са предпазени от петна и оцветяване.

Този материал има и други употреби, използва се например за подове или стени. Този вид плочки за баня са по-подходящи за вътрешно приложение, а не за външно, тъй като в сравнение с гранитогреса са по-малко износоустойчиви и студоустойчиви.

Освен гланцираните плочки, има и не-гланцирани. Те се срещат по-рядко тъй като са по-малко подходящи като плочки за баня. Това което ги различава от гланцираните плочки е, че те нямат гланц, което ограничава десените и цветовете при тях. Те се изчерпват с цветовете на глината, от която са направени. Може би това е и причината при тези плочки да се наблюдава тенденция на изчезване.

Освен това, че плочките могат да бъдат покрити с гланц или да са без него, друг интересен елемент при тях е повърхността им. Тя може да бъде гладка, матова или грапава, като това зависи от тяхното приложение или пък от предпочитанията на клиента.

Предлаганите размери на плочки за баня, които в момента се намират на пазара са наистина разнообразни. Като се започне от малки и квадратни, например 10 х 10, и се стигне до правоъгълни и големи плочки, с размери до 40 х 140. Според последните тенденции в производството на плочки за баня, широко се използва дигиталния печат и се набляга на все по-големите размери.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *