Прада – музей за картини

Най-значителната за музея Прада в Испания е на Чарлз I Английски колекцията, закупена по време на Оливър Кромуел на управлението. Така попадат в Испания картини като ”Светото семейство” от Рафаел, “Смъртта на Богородица” от Монтеня, творби от Веронезе, Тинторето, Тициан и други много прочути майстори.

В Испания попадат след смъртта на Рубенс част от картини - “Градината на любовта”, „Селски танц”, ”Портрет на Мария Медичи” “Трите грации” и цялата му лична колекция картини почти.

Има и подаръци от испанските посланици в чужбина и от чужди владетели картини - на Дюрер “Адам и Ева”, от Кристина Шведска подарена, на Рафаел “Падането по пътя на Голгота”, от вицекраля на Палермо подарена и др. Най-значимо в музея е от 17 век творчеството картини на гениалния Веласкес, цяла галерия събрало - религиозни творби, пейзажи, портрети, платна по антични мотиви и др.

През 1700 година се възкачва династията на Бурбоните на испанския престол, които за допълване на колекцията картини допринасят с много творби на Тениерс, Снайдерс и фламандски майстори. Гласуваният в революционна Франция от Учредителното събрание декрет, за превръщане на двореца на кралете Лувър в музей за картини, за подобно развитие дава тласък и в Испания.

Управленската криза около Бурбонската династия за сваляне и качване на испанския престол, забавя временно в Мадрид на художествен музей изграждането. Но за бъдещата колекция картини, има огромно значение закриването на много испански манастири и събиране на техните колекции картини в Мадрид.

По време на крал Фердинад VII, царувал само 1 година, се прави опит със старинната Академия Сан Фернандо за създаване на музей за картини. Предвидено било в двореца Буенависта да бъде уреден, но без особен успех. Това краля принуждава да определи недовършеното здание на Музея на естествените науки за художествен музей в парка Прадо.

В началото на 19 век маркиз де Санта Крус с мисия е натоварен галерия на живописта от картини да създаде на музея Прадо, които на Негово Величество принадлежат. Музеят Прадо е открит официално с колекция от едва 311 картини и е издаден първият каталог. Санта Крус големи усилия полага на нови творби за пренасянето, като онези от дворците в Гранха и Аранхуес.

Днес Прадо 10 пъти повече картини притежава, отколкото при основаването. В началото на 19 век голяма част от многобройните картини, в кралските дворци останали, в Ескориал, в манастири и други музеи, в Прадо постъпват за постоянно. Частни лица допринасят с даренията си също на експозицията картини за попълване. През 1845 година възниква опасност за разделяне между двете дъщери на Фердинанд VII на сбирката.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *