7 фактора определящи месечната цена на счетоводни услуги

  1. Вид дейност на фирмата
  2. Има ли регистрация по ДДС
  3. Брой издавани фактури за месец
  4. Наличие на POS терминал
  5. Брой банкови сметки обслужващи фирмата
  6. Подаване на декларации по системата „Интрастат“
  7. Брой на персонала

Вид дейност на фирмата

Дейността на фирмата е от първостепенно значение при определяне на месечна такса за счетоводни услуги. Повечето счетоводни къщи разделят типа дейност на три вида – услуги, търговия и производство. Услугите са с най-ниски цени за счетоводно обслужване, следвани от търговията, а най-скъпо е производството.

Регистрация на фирмата по ЗДДС

Регистрацията на фирмата по ДДС несъмнено вдига цените поне двойно, в сравнение с фирма нерегистрирана по ДДС. Това се дължи на ежемесечното подаване на справки-декларации по ДДС (чл. 125, ал.1 от ЗДДС). Ако фирмата няма регистрация по ДДС, е добре да се следи печалбата за последната една година, дали не е надхвърлила 50,000 лв., което автоматично задължава регистрация по ДДС.

Брой издавани фактури за месец

Повечето счетоводни къщи предлагат различни пакети за максимален брой фактури на месец, които да обслужват, но се пригответе да плащате около два пъти повече, ако вместо 20 фактури на месец, издавате повече от 60. Една счетоводна къща във Варна - "СКК Делта Консулт" ООД например, би ви таксувала 60 лева на месец за до 20 фактури в областта на услугите, а за 60 до 100 фактури в същата област – 120 лева.

Наличие на POS терминал

Наличието на POS терминал вдига месечната ви такса за счетоводни услуги с около 30 лева (отново зависи много от счетоводната къща която изберете, но това е в най-общия случай).

Брой банкови сметки

Наличието на една банкова сметка няма да ви вдигне цената за месечно счетоводно обслужване, т.к. в повечето пакети е включено осчетоводяването на една банкова сметка. Ако разполагате с повече от една обаче, ще трябва да плащате средно по 10 лева отгоре за всяка допълнителна банкова сметка.

Интрастат

Ако фирмата ви има регистрация по „Закон за данък върху добавената стойност“ и осъществява вътрешна търговия със стоки в годишен обем, със стойност над праговете за деклариране, то задължително трябва да подавате декларации по системата на „Интрастат“.

Брой на персонала

При наличието на персонал надвишаващ бройката включва в пакета, както процедират повечето счетоводни къщи, се пригответе да плащате между 3 до 5 лева за всеки допълнителен човек.

Ако сте наясно с цялата тази информация, то лесно може да изчислите колко ще ви излезе месечното счетоводно обслужване с калкулатора на този адрес - skkdelta.com/prices

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *