Торове за здрава почва и красива градина

Много пъти сме говорили какво трябва да направим за да имаме плодородна почва, която е базата на цялото земеделие. Но за да бъде една почва плодородна, тя на първо място трябва да бъде здрава. Какво означава това? Трябва да се фокусираме върху 4 неща: текстура, структура, рН и хранителни вещества.

Почвената текстура се отнася до размер на частиците и.

Пясък – едри частици с неправилна форма. Корените на растенията могат лесно да преминават през него, но тук е проблем задържането на влага.

Речни наноси – по-ситни частици от пясъка, но имат същият проблем със задържането на вода.

Глина – микроскопични частици с еднаква форма. При нея проникването на въздух е трудно, но водата не може да премине и се задържа.

Глинесто – песъчлива почва – смята се за идеалният вариант за градината. Съчетава предимствата на двете структури, лесно се задържа влагата и кореновата система прониква по – дълбоко.

Почвена структура – отнася се до начина, по който различните видове пръст се съчетават помежду си. Най-добрата структура е ронливата. Това позволява на растенията да създават по-силна коренова система, почвата е богата на кислород, водата бързо достига до корените на растението и се задържа там.

Най-добрият начин да подобрите почвената структура е добавянето на торове и стимулиращи продукти, които ще я обогатят откъм хранителни вещества, ще увеличат пропускливостта и, способността и да задържа влага, ще подобрят обмена на веществата в нея.

РН – показва киселинността на почвата. Ако е под 7,0 това означава, че почвата е кисела; при нива над 7,0 имаме сладка почва, а 7,0 е неутрална почва. Повечето растения предпочитат неутралната почва, затова третирането с подобрител за почва Тера Хюмик е силно препоръчително. Има и растения, като люляка които предпочитат по-сладките почви или пък като боровинките, които растат по-добре върху киселинни почви.

Хранителни вещества – те са може би най-важният елемент на почвата за да се определи тя като плодородна. Богатата почва може да осигури 13 от всички 18 безценни за едно растение суплементи.

Добавянето на торове, специално разработени за почвено приложение, допринасят за правилното подхранване на растителните култури и им дават експлозивен стимул за растеж, увеличават метаболизма им и помагат за абсорбирането на всички ценни съставки чрез кореновата система. Защото точно както хората и растенията имат нужда от правилно хранене за да могат да се справят с различните болести и да растат.

С изграждането на здрава почва, което е един непрекъснат процес, вие ще имате стабилна основа за по нататъшното развитие на вашата градина и ще можете да се радвате на едри и красиви плодове и зеленчуци, както и на големи добиви.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *