Стайни растения в градина

Ако сте си закупили цветя в сандъчета, които успешно зимуват в градината, можете да ги прехвърлите в нея през Септември-Октомври. Оформете лехи, където ще засадите растени­ята, прекопайте земята, разрохкайте почвата и изкопайте дупките с нужната големина (тя зависи от саксията, в която са засадени расте­нията). Някои тревисти растения, отглеждани в сандъчета или в саксии, при прехвърляне в градината трябва да бъдат разделени и разса­дени.

При разделянето надземните им части се отрязват ниско, почти до почвата, изваждат се внимателно и кореновата им система се съкращава наполовина. Растенията се разде­лят така, че новите да не са прекалено малки, защото догодина може изобщо да не цъфтят или ще дадат анемични цветове. Засаждат се, като корените им се поставят вертикално в изкопаната дупка. Заравят се и се утъпкват. Покриват се с торф, листовка или оборски тор, за да бъдат предпазени от измръзване.

Някои от стайните растения, които трудно или въобще не могат да се отглеждат цело­годишно като градински, са:  сентполията, коледната звезда, примулата, калатеята, нолината, китайската роза, марантата, каланхоето, бегонията и др.

Много стайни растения, обаче, в края на пролетта могат да бъдат изнесени на открито до есента: фуксия (обички), циганче, пеларго­ния, колеус, различните видове палми фикуси др. След изнасяне могат да се засадят директ­но в градината в специално оформени лехи и чудесно да се комбинират с градинските цветя. Необходимо е само да се съобразим с изискванията им към слънчева светлина и влажност, както и към почвата.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *