Стратегия за уеб съдържание

Може би сте чували, че съдържанието е цар. Това е вярно, но при изработка на уебсайт е изключително важно да се помисли как правилно да се структурира съдържанието.

Дори и най-ценното съдържание може да бъде развалено от неправилно структуриране, сбит текст, липса на контраст с фона на страницата и други подобни неща, които в тази статия ще обясня как да се избягват. Ето и най-важните правила, които трябва да се спазват.

Сканиране на съдържанието

Обикновенно потребителите не четат съдържанието, а първо го „сканират”, т.е. преглеждат набързо по-видимите елементи от него с цел да преценят дали темата ги интересува.

Затова, добре е да изберете ключови места в текста като заглавия или думи характеризиращи темата на съответната статия, които да направите по-видими като удебелите или по някакъв начин разграничите от останалия текст.

Например, ако пишете статия за видове климатици, то добре е да отделите всеки вид в отделен параграф, който да е озаглавен като вид на климатик. По-този начин вие ще помогнете на потребителя да разбере по-бързо за какво става дума и се увеличава шанса той да се зачете и в останалия текст.

След като структурирате статията си по-този начин направете тест – накарайте някой да прочете само заглавията и удебелените думи и ако от тях разбере за какво става дума, значи всичко е наред.

Правилен шрифт

В Интернет е най-често разпространен шрифт Ариал или Вердана поради лесната му четимост. Не е задължително да изберете него, но в общия случай избягвайте сложни и завъртяни шрифтове, тъй като се четат по-трудно.

Контраст с фона

Важно е да имате контраст с фона на страницата. Книгите не случайно се печатат на бял фон с черни букви. Ако на вас ви харесва с оранжеви букви на син фон, това не значи, че трябва да правите сайта си по-този начин. Винаги мислете за потребителя и се доверете на уеб дизайн специалисти по този въпрос.

Параграфи

Задължително разделяйте съдържанието си на параграфи, на порции. Никой не обича да чете фермани в Интернет. Ако хванете вниманието дори и в един параграф, то ще е достатъчно. Потребителя може да се заинтересува и да види и друг.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *