Google и заглавията с големи букви

Тази статия е първата статия от моя SEO блог, от времето, когато беше на адрес blog.cloxy.com. Статията така и не беше публикувана на новия адрес toshkov.com, защото започнах блога на чисто и времето на статията беше отминало. Въпреки всичко смятам, че може да е полезна на някого.

Наскоро един от клиентските ми сайтове спря да се класира на първо място по основната си ключова дума. Няма да споменавам сайта, защото не е редно, но той години наред беше лидер в категорията си.

Настина имаше конкуренция, която също плащаше за оптимизация, но сайтовете им бяха далеч по-назад по отношение на ранг, качествени връзки, съдържание, общо взето всичко.

Въпросният сайт има ранг 5 и няколко хиляди входящи връзки. Имаше и над 30 връзки от сайтове с ранг от 3 до 7 с подходящ anchor. Основната му ключова дума я имаше в заглавието в съдържанието над 10 пъти. Самото съдържание редовно се подновяваше.

След яко линкване, обновяване на съдържанието, оптимизиране на alt-товете на картинките дори, нямаше никакъв напредък. А конкурентните сайтове с 9 входящи връзки от 50-та страница на някоя българска директория се класираха по-напред.

В началото на оптимизацията бяхме направили по желание на клиента заглавието да започва с “DOMAIN.COM” - името на домейна с главни букви и разширението му. Това по повод, че самия сайт е много известен. В професионалните среди това се нарича още ATL реклама.

Замислих се, че Google би възприел това като дума, интервал и друга дума, като думите са само с главни букви. Тоест 2 последователни думи с главни букви. И реших да го пренапиша с малки букви - губеше се част от ефекта, но само това ми остана.

След 2 дни сайтът се закрепи отново на първа позиция по основната си дума. Не съм сигурен (и няма как да съм) , че точно промяната в заглавието е причината, но има доста голяма доза логика в това, че Google са вкарали някакъв нов критерий, който да ограничава думите с главни букви изобщо.

Извод: Заглавието на сайта трябва да е максимално кратко и конкретизирано. Да не е над 60 знака и да няма думи само от главни букви. Няма проблем всяка дума да започва с главна буква, но при това положение е добре поне съюзите да са с малки букви.

spodelime.com

Едно мнение по „Google и заглавията с големи букви

  1. Аз имам един клиентски сайт, който заглавито му е само с главни букви (човека така му харесва, не можах да го разубедя). Сайта е трети в средноконкурентна ниша и не се наблюдават проблеми :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *