Google SandBox ефект при нови сайтове

Или по-известен като ефектът Google SandBox. Преди ~2,5 години Гугъл вкараха някои красоти (нови филтри) в алгоритъма, които доведоха до този ефект. В превод от англйски, SandBox е пясъчник, в който си играят децата.

Google SandBox

Ефектът се изразява се в следното:

Нови домейни не се класират за никакви или почти никакви думи. Т.е. регвате нов домейн, пускате сайт. Започвате стандартните SEO процедури. Съдържание, връзки, още съдържание, още връзки. Обаче трафикът от Гугъл си остава почти нула, независимо от това какво правите. Не можете да доближите топ 50, за каквато и да е смислена дума.

В същото време се класирате за тези думи в челната десятка на Yahoo и Bing. И ако пуснете търсене в Гугъл за думите, включващо: allinanchor:keyword, allintitle:keyword или allinurl:keyword, то сайтът е позициониран високо за всичките от тях.

6 до 9 месеца по късно нещата се променят коренно. Сайтът излиза от Google SandBox и се класира за всичко, както е очаквано. Важно е да се отбележи, че ефектът се отразява само на нови домейни и не засяга нови събдомейни на стари домейни. Относно на какво точно се дължи този ефект има доста мнения. Както и да е, аз няма да се опитвам да правя интерпретации в момента.

По мои наблюдения нещата в Гугъл доста са се променили от тогава. Играта се е променила и този ефект не се наблюдава със същата сила. За повече информация по темата можете да погледнете страницата за Google SandBox в Wikipedia и външните линкове на дъното на самата страница. Едно уточнение, този ефект се наблюдава за комерсиални ниши, т.е. за BG пазара май няма кой да е пропищял.

По време на писане на тази публикация имаме чувството, че нашия сайт за диети и отслабване Dieti.net е в Google SandBox. Времето ще покаже дали сме прави или е временен проблем на Google.

сподели ме

Едно мнение по „Google SandBox ефект при нови сайтове

  1. Хе, много добра статия, харесва ми именно много доброто вплитане в контекста на таргет линковете – наскоро ми се наложи да убеждавам един колега, момчето е от Холандия, че е напълно в реда на нещата, възможно и постижимо да пуска travel-related на политически и икономически блогове, просто трябва blend in the context ;)
    Поздравления както и за добрите съвети за търсене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *