Стига вече с този Google PageRank!

“Казах си КРАЙ, СТИГА!” беше фразата в рекламата... Google PageRank стана мания за много хора и се оказа добър бизнес за други. До момента Google са предоставили информация какво трябва да бъде направено, за да се увеличи рангът на един уеб сайт: How can I improve my site’s ranking. Според нея в общи линии всички условия за добър ранг са спазване на технологията на Google и webmaster guidelines. Последните включват следните изисквания към качеството на сайтовете и техните страници:

1. Страниците се правят за техните посетители, а не за търсещите машини. Според това правило cloaking-ът се причислява към Black Hat SEO методите и не е желателно явление;

2. Съдържанието трябва да е качествено, което според Google означава сайта да може да отговори на въпроса “С какво той (сайтът) помага на потребителите? За какво им е полезен?”. Основната идея отново е да не се пренебрегват потребителите заради добрата индексация в търсачките;

3. Трябва да се внимава при обмяна на връзки между различни сайтове, защото това може по-скоро да навреди при условие, че сайтът партньор в обмена, има наказание от Google или няма качеството, което същата търсачка изисква от него. Според Google подобен род сайтове се определят като bad neighborhoods и се препоръчва да няма линкване към тях. Тези сайтове могат да бъдат link farms, както и някой уеб директории, така че преди да линквате към такива проверете техният Google PageRank и дали се индексират в Google.;

4. Не бива да се използват каквито и да е софтуерни продукти, които проверяват Google PageRank, индексират сайта или го регистрират в търсачките, защото същите продукти могат да са в разрез с условията за ползване на Google.

5. Не трябва да се използват следните технически елементи: скрит текст (hidden text) или линкове; cloaking или необоснован redirect (пренасочване); автоматични препратки към резултати от търсене; думи, несвързани със съдържанието на сайта; дублиращи се страници, субдомейни, домейни с дублиращо се съдържание; страници, опитващи се да инсталират вируси, “троянски коне”, “червеи” или друг софтуер или файлове, които могат да навредят на потребителите; doorway pages или affiliate programs. По-горните именно определят т.нар. site relevancy или качеството на сайта. Това е основен фактор при определяне на рангът на един сайт, като този фактор дава отговор на въпроса: “можем ли да намерим очакваните резултати” (има се предвид резултати от търсенето).

Горният абзац обаче може спокойно да бъде наречен мит, защото рангът за един домейн (т.е. за главната страница на един сайт) без проблем може да е различен в зависимост от това дали сте добавили ‘www’ пред името на домейна или не. Освен това разликите са фрапиращо големи, което донякъде обезсмисля изискването за качество. Защо ако качеството (каквото и да се има точно предвид под ‘качество на сайта’) е определящо за високият ранг на един сайт, то измереният ранг на една и съща страница в Интернет е различно, написвайки различен път до нея? Метафорично казано: ако аз живея на една улица какво ще промени мнението ви за мен, ако стигнете до улицата през два различни пътя? Следователно изключваме site relevancy като жизнено-определящ фактор за висок ранг на сайта.

Дали обаче следва да изключим и твърдението, че Google PageRank следи за това колко е важен и значим един сайт за посетителите си, т.е. колко е качествен и полезен? Какво Е важното за да имаме висок PageRank, щом в сайтът на Google, обяснявайки технологият за рангът, се казва ясно, че сайтовете с висок ранг са почти винаги в топ резултатите от търсене, което почти винаги не е вярно?! Сигурно повечето от посетителите, прочели тази статия са наясно, че по изследвания на Google PageRank от едни от най-добрите в SEO бизнесът, е констатирано, че за висок ранг са нужни покриване по-скоро на технически критерии, отколкото обръщане внимание на структурата на сайта или съдържанието. Според проучване на SEOMoz най-благодатен критерий се оказва добрият стар title таг.

Казвам ”добър” и “стар”, защото този таг от близо поне 3-4 години е един от най-важните on page SEO фактори. И все пак... добре, “нека всяко добро същество” сложи във всяка своя страничка от сайта по един различен от тези в другите странички title таг... и какво от това? Опитите ми показват, че това не докарва кой знае какви облаги, което е нормално, защото Google PageRank логично се определя от доста фактори. Структурата на сайта също е един от най-важните фактори. Сигурно често срещате имена на файлове (адреси) от рода на best-web-seo-articles-in-the-web.html, което вече стана голяма мода и е точно един от приомите за по-добра сайт-структура.

Нещата в тази насока напреднаха доста и стигнаха до ауто-генератори на подобни адрес и имена на страници от сайта, но... отново рангът няма особено влияние, манипулиран от подобни подходи. В интерес на истината имаше твърдение, което се оказа вярно в доста от случаите, а именно, че високият ранг на всяка от страниците поотделно оказва положително влияние на ранга на сайта като цяло :)

Въпросът за структурата ме насочва към друг съществен фактор - глобалната популярност, както я наричат, или с по-прости думи - популярността на самия уеб адрес (домейн и хостинг). Тук отново ще се върна назад и ще спомена, че има много голямо значение как е написан уеб адресът - различен е рангът на прикачените, паркираните и суб- домейните; на адрес с ‘www’ в началото и адрес без ‘www’; на адрес с посочено името на главната страница (index.php, index.html). Специално за различният ранг в адрес с ‘www’ и без - доколкото знам това зависи от някой домейн настройки.

Относно разликите като цяло - не е тайна, че търсачките вече приемат всеки домейн, бил той основен, прикачен, паркиран, като отделен сайт с отделни параметри. Все пак е странно защо едно и също съдържание на различните адреси се третира по различен начин, което мога да си обясня само с фактора “популярност на адреса”. Според тестовете на SEO специалистите в проучването на SEOMoz става ясно, че този фактор съвсем не е за подценяване и очевидно генерираните посещения от търсачките към адреса на един сайт носят на същия по-голям ранг.

“Възрастта” на сайта - според мен един много важен фактор, който бих нарекъл нещо като ‘мутация’ в критериите за индексиране, защото с увеличаване периода, в който един сайт е он-лайн, се увеличават и неговите индексации, брой редовни посетители и пр. А именно редовността на посетителите и обема посещения особено от таргет аудитория от региона, на чиито език е текста в сайта е може би най-ефикасният метод за генериране на ранг... но.. това е всъщност същността на SEO оптимизацията, нещото, което целим като краен резултат, а не нещото, което трябва да направим. В такъв случай защо се обръща такова внимание на Google PageRank след като той е съвкупността от същите условия, които имаме за добро SEO?

Предполагам интересното на рангът е именно това, че никой (освен пичовете от google) не може да твърди със 100% сигурност как се образува той, на какво е податлив и как влияе, но едно е сигурно - рангът действително показва качеството, но под ‘качество’ не се има предвид нито красив дизайн, нито малко текст и повече изображения, нито много препратки или много текстово съдържание и пр. и пр. Под ‘качество на сайта’ от гледна точка на google PR се има предвид именно изпълнението на всички, всички онези елементи, изисквания и правила за индексиране в търсещите машини - фактори за ключови думи, за препратки, за домейн имена и уеб-адреси, за структура, за използвани технологии, за обмяна на линкове и пр. и пр. Затова ще си позволя един съвет - не обръщайте внимание на Google Page Rank или поне не много - използвайте го като съветник за това дали не сте “прекалили” с опитите за по-добра индексация на сайта, който оптимизирате.

Рангът на сайта очевидно постоянно търпи промени, което е нормално и означава, че и изискванията за добро SEO също търпят промени и еволюират. По този начин рангът става атрактивен за клиентите, става атрактивен за уеб мастърите, а оттам - и за Google. Защо? Защото превърналата се в гореща тема дискусия за рангът в Google доведе до логичното продължение в AdWords - по мои наблюдения и на колеги, рангът на сайт, който ползва AdWords нараства по време на тази кампания. Отново става ясно, че посетителите са основен фактор, но очевидно започва леко манипулиране на рангът като условие, явление и цел. Дали това ще продължи тепърва предстои да разберем.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *