Съвети при споделяне в социални мрежи

Нека започнем първо какво е това. Под социални мрежи в тази статия ще имаме предвид social bookmarking сайтовете. Това са сайтове, в които потребителите пускат новини. Кратък увод и връзка към пълната статия. Обикновено пълната статия е на ваш сайт и по този начин целите да привлечете повече посетители на сайта си чрез друг сайт. Да не забравяме и че връзката , което води към вас, играе (макар и малка) роля за повишаването на вашите позиции в търсачките или SEO.

социални мрежи

Първи съвет
При публикуване на статия НИКОГА , ама НИКОГА не копирайте увода от вашата статия като увод в социалната мрежа. Защо? Може би повечето от вас вече са се досетили, но аз ще подскажа на онази част, на която все още не се сеща защо защо. Като копирате увода, какво правите? Абсолютно същия текст, само че на друг сайт . А това е, да точно така, дублирано съдържание! Онова нещо, което търсачките ненавиждат и се отнасят доста зле към него. Поради тази причина измисляйте уникални уводи за и няма да имате проблеми с еднаквото съдържание. Същото важи и за заглавието на публикацията!

Втори съвет
Обикновено социалните мрежи имат система за гласуване. Когато някой прочете статията ви, ако я хареса, гласува за нея, като по този начин вашата статия застава на по-челни позиции в класацията. От там пък я виждат повече хора и посещават повече хора, което е във ваш интерес. Възможно е обаче даден посетител да е попаднал на сайта ви и по специално на определена статия от друго място, а не от социалната мрежа. Той няма как да разбере, че статията е добавена в такъв сайт, за да гласува за нея.

За това вие трябва да улесните посетителите си , като добавите в края на статията връзка за гласуване или най-добре направо цял бутон за споделяне, примерно българския spodelime.com. Така не само ще получавате гласове, но ще дадете на хората и възможност да споделят вашето съдържание, ако им харесва. Това са още връзки за вас и още... SEO :)

бутони за социални мрежи

2 мнения по „Съвети при споделяне в социални мрежи

  1. Добавям:
    Когато пишете „увода“ за социалната мрежа, не го пишете като увод за самата статия, а се опитайте да систематизирате най-важното от статията в 1-2 изречения, за да привлечете вниманието на посетителя.

    Помислете, колко човека биха кликнали на статията с увод „Днес като се събудих реших да напиша този пост“. Това не говори нищо за самата публикация и не привлича вниманието на потенциалниия посетител.

  2. Разбира се, че е важно да не се допуска никакво дублиране на текста, иначе отпада уникалността на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *