Индексиране в търсещи машини (търсачки)

Като начало искам да разпиша няколко теми, които покриват основите от SEO оптимизацията на един сайт. Как да поканя търсачките да ми индексират сайта? Единственото, което е нужно за целта, е да осигурите поне един линк от друга индексирана страница.

кърти търсачки

Малко теория:

Всички търсачки, които заслужават някакво внимание, си имат паячета, които обхождат уеб пространството и индексират документите (страниците), които намерят. Една от задачите на роботите е да намират новопоявили се страници. Когато търсещата машина намери URL, който до момента не е съществувал, тя изпраща роботчето да провери какво има на този URL. В общия случай търсачката разбира за нови документи от линкове, намерени на вече индексирани страници. Това, което можете да направите по въпроса, е да осигурите линкове към Вашата нова страница.

От количеството и качеството на тези линкове зависи колко бързо ще дойде ботът на Вашия сайт и колко бързо дадената страница ще се появи в индекса. Също така зависи дали ще продължи да обхожда вътрешните страници на съответния сайт и дали ще документите ще останат в индекса. Ако се чудите какво е това линк, разбирайте го в буквалния смисъл: <a href="http://my-new-site.com">my new site</a>. За да се проверите дали една страница е индексирана, напишете URL-а ѝ в търсачката: Google, Бинг и Yahoo.

Ако получите празен резултат или съответният адрес не се появи на първо място, то тази страница не е индексирана. Съответно линк от тази страница няма никаква стойност от гледа точна на търсещата машина. Командата, с която можете да проверите колко индексирани страници има един домейн, примерно atnis.com, е 'site:' или:

http://www.google.com/search?q=site:atnis.com
http://search.yahoo.com/search?p=site:atnis.com
http://search.msn.com/results.aspx?q=site:atnis.com

Малко практика:

От къде да си намеря линкове? Тук ще спомена само някои от начините, които могат да ви помогнат за началното индексиране. Най-лесният начин е да линкнете от друг Ваш сайт, който по стечение на обстоятелствата е вече индексиран. Един линк във футера на заглавната страница (homepage) или линк от всяка една страница (sitewide link) на индексирания сайт, може да свърши чудесна работа.

Добавяне в директории?

В Интернет има маса директории, които с радост публикуват линкове към други сайтове. При това напълно безплатно. Едно от местата, което можете да ползвате за отправна точка, когато тръгвате на лов за линкове, е http://info.vilesilencer.com/ Ако сте посещавали често някой форум (и писали съответно), хрумвала ли ви е идеята да сложите няколко линка в подписа си?

Малко митология:

С натискане на един бутон ще събмитнем сайта Ви в 40 000 търсещи машини и директории! А не, мерси... Ако все пак тръгнете по този път, желая Ви успех! Събмитвайте си всяка една страница по един път седмично в Гугъл, Яху и всяка търсеща машина, която ви попадне. Да наистина добър съвет от времето, когато Алта Виста беше търсеща машина. Във всеки случай не може да навреди по никакъв начин, но времето, през което го правите, си е чиста загуба.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *