Фиданки за лешници и орехи

Всеки от нас си има някакво любима местенце, където да се отмори, да вдъхне малко чист въздух след работната седмица. И повечето от нас обичат зеленината, тревата, дръвчетата. Засаждайки дръвче ние оставяме нещо важно след нас. Ако дръвчето има и плодове, то ползата ще е двойна. Една пустееща нива много лесно може да бъде засадена с фиданки. И ако те са лешникови или орехови то всичко това се превръща в една дългогодишна и доходоносна инвестиция за много години напред.

Тези чисти природни продукти стават все по-значими в нашето отровено от химическата индустрия общество. Затова и подобни насаждения ще придобиват все по-висока стойност. Такива насаждения се поддържат много лесно, ако се подберат подходящите за съответния район сортове. В зависимост от типа на почвата в района, било то алувиалноливадна или песъчливо-глинеста, лесно може да се прецени кой сорт лешници или орехи могат да виреят най-добре. По тях не се ширят почти никакви вредители, т. е. не изискват непрекъснато третиране с препарати. С добре развитата си коренова система (особено орехите) такива насаждения със сигурност оцеляват през сушави сезони. За фиданките от сортовете орех, например, кореновата система е толкова надълбоко в земята, колкото е високо стеблото над земята. Не е необходимо и непрекъснато торене. Достатъчно е първоначално внасяне на органични и минерални торове за бързо захващане на фиданките.

Окопаването и плевенето са също нетипични за тези насаждения земеделски операции. За младите фиданки е препоръчително, но за възрастните масиви това е неприемливо разходване на средства. Може да се инвестира в едно обръщане на почвата само ако междуредията се ползват междувременно за засаждане на насаждения с по-кратък експлоатационен срок – например праскови, кайсии. Предимството е, че дръвчетата в тази възраст нямат огромни перести корони, които да си пречат взаимно.

Предлагаме различни сортове фиданки от лешник като: Ран трапезундски, Тонда джентиле и Римски. Естествено предпочитаме дългосрочни договори за дългогодишна съвместна дейност. По-голяма част от производството ни е ориентирано за износ.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *