Хидроизолация на фуги

В тази статия ще разгледаме един от съществените проблеми на панелните блокове, а именно – течовете на междупанелните фуги, както и подходящата хидроизолация на фуги, която се е доказала с времето.

Вероятно много от вас са се сблъсквали с този неприятен проблем. Повечето панелни блокове са на няколко десетилетия вече и проблемите, свързани с течове, лоша топлоизолация (или отсъствие на такава), остарял водопровод и канализация се срещат все по-често. Редовно ставаме свидетели на това, как един нов ремонт бива съсипан от подценяването на такива течове, което води до повторно ремонтиране на жилището.

Един от най–ефикасните методи за хидроизолация на фуги е с помощта на течна хидроизолация. Един от водещите производители в България – Изомакс - предлага на своите клиенти ефикасен начин за отстраняване на този проблем – течната хидроизолация Изомакс Еласта. Материалът е сравнително нов за България, но вече си е завоювал сериозно име като надежден и достъпен материал за хидроизолация.

Фасадната хидроизолация на фуги се извършва предимно от промишлени алпинисти, поради труднодостъпните места за ремонт на тези фуги. Ремонтът на фугите изглежда, сам по себе си, лесен за осъществяване, но нещата в действителност не стоят точно по този начин.

Преди да се започне този вид ремонт е необходимо да се подготви самата фуга за обработване:

  • Проблемното място се обработва, като се отстранява напуканата мазилка;
  • Фугата се почиства и обезпрашава;
  • Ако цепката на междупанелната фуга е над 2 см се запълва със строителна пяна.

След като сме подготвили фугата за ремонт се пристъпва и към същинската работа:

  • Нанася се първи слой течна хидроизолация с подходяща четка;
  • Преди да изсъхне първия слой се залепва полиестърен воал и се обмазва грижливо по цялата му площ;
  • След като сме извършили горните процедури е необходимо време течната хидроизолация да изсъхне (2-5 часа, в зависимост от атмосферните условия);
  • В следващата фаза на ремонта се нанасят още 2 слоя от същия материал до пълното скриване на воала.

В последната фаза се нанася финален слой Изомакс Еласта, който има за цел да предпази цялостната хидроизолация на фугата от напукване, в следствие на високите температури през лятото и минусовите температури през зимата.

Ако сте спазили грижливо гореуказаната технология, проблемите ви с течове от фуги ще бъдат решени за дълго време.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *