Всичко за цветята

Защо цветята са цветни?

Тъй като цветята не могат да се движат, те трябва по някакъв начин да привлекат опрашители, които да пренесат прашеца им към другите цветя, или да бъдат така оформени, че да може вятъра да им помогне в опрашването.

Букет с цветяВ ролята на опрашители влизат различни пчели, пеперуди, други насекоми, птици, като цветята ги привличат със своя сладък нектар, ярки цветове и красиви форми.

Прашецът от мъжкото растение се отстранява от прашниците и се пренася до близалцето на женските растения.

Това става, когато например пчелите кръжат около растението и телата им се полепват с цветен прашец, който те пренасят.

Какво представляват едногодишните цветя?

Едногодишните цветя са растения, които завършват растежният си цикъл (израстване от семена, цъфтеж и производство на семена) в рамките на един вегетационен период.

Кои цветя са най-добрите?

Цветът е най-важното нещо, тъй като тенденциите при доставка на цветя идват и си отиват. Белите цветя обаче изглежда, че никога няма да излязат от мода, както и червените рози.

Колко да е голям букета?

Това зависи от вашият бюджет, от вида на цветята и от случая. Обикновено са по-подходящи букетите с по-малко цветя, които са с голям обем и имат достатъчно красива декорация. Огромните букети са за онези, които искат да впечатлят някого, обикновено от противоположният пол.

Има ли мъжки и женски цветове?

Да, има. Цветята, които са само от един пол се наричат хермафродити (пример за такова цвете е гинко билоба), но има и видове с различни полове цветове, които е възможно да са дори на едно и също растение (като при царевицата).

Как да се запазят цветята?

Най-добрият начин за запазване на цветята е използването на силициев гел. Може да се намери в магазините за цветя. Силициевият прах също е добра алтернатива, като той премахва влагата от растенията и така можете да ги изсушите като можете да ги гледате и да им се радвате дълги години. Сушенето в микровълнова печка може да направи процесът още по-бърз.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *