Как се формират цените на лаптопите?

В днешни дни изникват все повече производители на лаптопи, с все по-широки моделни гами. Разнообразието става толкова голямо, че потребителите все по-трудно се ориентират при избора си. В настоящата статия, ще се опитам да разясня, защо например един 15.6" лаптоп може да струва 600 лева и 2600 лева (това е пример).

Лаптопите се делят на няколко сегмента. Най-малките такива са нетбуци - характеризират се с малки дисплей до 10.1", по-слаби са хардуерно и са подходящи за интернет браузване и чат. Съответно са и най-евтини.
Следват лаптопите между 12-14". Те разполагат с повече мощ и могат да се ползват за по-натоварващи приложения.

Любопитно е, че те обикновено са по-скъпи от малко по-големите им събратя. Това се дължи на по-голямата им мобилност. Стигаме до най-разпространеният сегмент. Лаптопите с размер на екрана 15.6". При тях има най-голямо моделно разнообразие от всички производители, защото те са най-разпространените преносими компютри. В този сегмент има съответно и най-голямо разнообразие на лаптопи цени.

Принципно 15 инчов лаптоп, който се ползва за интернет, филми и музика може да се купи за около 600-700 лева. На него няма да могат да се играят игри и да се ползват тежки графични графични програми. Ще е оборудван с нисък клас процесори, слаба видео карта и малко оперативна памет. В това се корени и причината да е на толкова ниска цена.

Съответно, за да си закупите лаптоп, който да може да се справя с тези задачи, трябва да отделите минимум 1000-1200 лева, като цената може да стигне до над 3000 лева. Тук вече са налице по-мощни процесори, видеокарти, по-голямо количество рам и по-големи твърди дискове. Както може да се досетите, това оскъпява машината.

Реално разполагате пак със същия дисплей, но компютърните възможности са далеч по-големи. В тази статия няма да засягам бизнес машините, но и там принципът е същият. Това, което искам да ви кажа с тази статия, е че трябва да сте наясно за какво ще ползвате лаптопа си преди да го купите.

Ако ви трябва само за да пуснете някой филм и да си прочетете пощата, то и най-ниският клас, би бил удачен за вас. Ако искате по-натоварващи приложения, ще ви трябва и по-сериозна машина.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *