Възпаление на пикочния мехур – причини за заболяването

Циститът е заболяване, което съставлява около 50% до 70% от общия брой на инфекции на пикочните пътища. Причината за това състояние е бактериална инфекция. Жените са по-склонни да развият това заболяване, тъй като пътят между уретрата и ануса е по-къс и улеснява достъпа за Ешерихия коли. Най-характерните симптоми на възпаление на пикочния мехур включват често уриниране, инконтиненция, хематурия, пиурия и др.

Заболяването се появява като в повечето случаи бактериите, които се развиват в ануса, преминават в уретрата и навлизат в пикочния мехур. Жените, които използват контрацептиви изработени от латекс или силикон могат да бъдат изложени на риск. Също така употребата на тампони е фактор, който може да предизвика навлизането на бактериите в пикочните канали.

Бактериалната инфекция може да бъде предизвикана от непълното изпразване на пикочния мехур. Това често се среща при бременни жени, поради натиска в областта на таза.

При жени в менопауза, се получава изтъняване на лигавицата на уретрата и пикочния мехур, поради липсата на женски полови хормони. Това повишава риска от поява на възпаления. Друга причина е, че жените произвеждат по-малко слуз след менопауза и това стимулира размножаването на бактерии.

Цистит може да бъде причинен и от травма в областта около уретрата. Това често се случва при чести полови контакти. Заболяването е известно като „цистит на медения месец”. Други причини са носенето на тесни дрехи, химически дразнители, като сапуни съдържащи парфюм и др. Бъбречна инфекция, простатит или диабет са заболявания, които могат да бъдат предпоставка за развитие на цистит.

Мъжете, които страдат от уголемяване на простатната жлеза са по-изложени на риск от поява на заболяването. Това е така, защото простатата не позволява на пикочния мехур да се освободи напълно от съдържанието на урина. Дори и най-малкото количество от нея, което се задържа в отделителната система, може да съдържа бактерии, които причиняват инфекция.

Циститът е заболяване, което може да се лекува успешно. Ето защо при поява на симптоми, трябва да потърсите специалист, който ще ви предложи най-правилното лечение, което ще предотврати дискомфорта и появата на усложнения.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.