Чешки фусек

Чешкият фусек е средна по размер порода със силно излъчване. Достига от 55 до 66 сантиметра и от 21 до 34 килограма. Породата има къс, здрав гръб, който плавно се спуска от холката до задницата. Кръстът им е къс и умерено извит, а гърдите са с форма на лира, с добре развит гръден кош, който е пропорционален на цялостната форма на кучето.

Коремът е стегнат и прибран, а раменете са мускулести и добре развити. Вратът на чешкия фусек е сравнително дълъг и с добра мускулатура, а крайниците са прави и силни. Представителите на породата имат куполовиден череп, леко закръглен с ясен стоп. Фусекът има широк тъмен нос с отчетливи ноздри, челюстите са мощни и добре подчертани.

Зъбите на тази порода се сключват в ножицовидна захапка, а бадемовидните им очи обикновено са с кехлибарен или кестеняв цвят. Опашката на тези кучета най-често е къса. Козината е със средно дълъг и груб косъм и се състои от три слоя, които имат защитна функция и й позволяват да съхне по-бързо.

Срещат се окраски в тъмно пъстри или кафяви нюанси. Възможно е и кучетата от тази порода да имат кафяви петна върху предната част на гърдите или долната част на крайниците, но не е задължително. Чешкият фусек е много енергично куче, което се стреми да угажда на стопанина си. Породата е много интелигентна, чаровна и обича деца.

Обича всички членове на семейството и е изключително лоялна и се стреми да защитава. Кучетата от тази порода обичат да са близо до хора и не понасят добре да са далеч от семейството. Много важно за чешкия фусек е да получава достатъчна доза активност. Ако бъдат оставени сами за по-дълго време, могат да станат разрушителни. Когато са добре обучени и социализирани от ранна възраст, кучетата могат да станат изключително добри компаньони.

Чешкият фусек има силно развит ловен инстинкт и обикновено се развъжда с тази цел. Винаги следват интересните за тях аромати и не бива да бъдат оставяни насаме с малки животни. Когато са отгледани заедно с други кучета или котки от ранна възраст, се разбират добре с тях. Като цяло породата е много благородна, спокойна, нежна и лесна за обучаване. Чешкият фусек е идеален партньор за лов. Обича да лае и обикновено е резервиран към непознати.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *