Лига Европа и българският крах

Лига Европа навлезе вече в своята групова фаза, а за нас българите остана горчивината от отпадането и на четирите наши представителя. Очевидно е, че в България футбола спешно се нуждае от някаква промяна, тъй като с всеки изминал ден копаем все по-надолу и по-надолу. Освен срамното представяне на клубния ни футбол в Лига Европа, то и националния отбор на нашата страна също се е отправил стремглаво към дъното.

Вече сме в четвърта урна за жребия за световното първенство през 2014, което ни отреди ролята на абсолютен аутсайдер в наближаващите квалификации. Поради тази причини ни се паднаха за съперници световни сили, като Италия, Дания и Чехия и почти сигурно ще изгледаме и предстоящия мондиал без българския национален отбор. Но към темата за националите друг път. Нека сега се насочим към провала който претърпяха българските отбори в Лига Европа.

Тази година имахме цели 4 представителя в надпреварата, като това бяха отпадналия от най-силния европейски клубен турнир - Шампионската лига, тим на Литекс, втория в А група отбор на Левски, носителя на Купата на България отбора на ЦСКА и Локомотив Сф. Предвид жребия, най-лесна изглеждаше ситуацията за Левски. Тима на "сините" бе поставен в жребия от третия предварителен кръг на Лига Европа и посрещнаха словенския анонимник Спартак Търнава.

Късметлийската победа в първия мач с 2:1, обаче като че ли поуспокои Левски, и на реванша не подходиха на 100%. Въпреки това в Словакия "сините" поведоха с 1:0 на полувремето и вече се виждаха в плейофната фаза на Лига Европа. Да, ама не. Левски допусна да бъде тотално надигран от далеч по-слабия тим на Търнава, и след 2:1 в редовното време, Гонзо и компания отпаднаха след изпълнения на дузпи и се сбогуваха с участието си Лига Европа, след като допуснаха да бъдат отстранени от далеч по-слаб отбор от тях.

Шампиона на България Литекс пък имаше най-тежка задача от българските представители. Те имаха нещастието да се паднат с украинския гранд Динамо Киев и логично отпаднаха от Лига Европа след две загуби.

Третия български представител Локо Сф, пък отпадна в третия кръг на Лига Европа без да е допуснал загуба. Железничарите отпаднаха от полския слабак Шлоьнск, след две нулеви равенства и изпълнения на дузпи. Въпреки че, ;повечето футболни капацитети определиха представянето на тима на Локомотив едва ли не като геройство, това далеч не е така, след като си позволиха да отпаднат от напълно анонимен и слаб полски отбор.

И стигнахме и до последния ни участник, тима на ЦСКА. Армейците живееха в някакъв си свой свят, след като стартираха с три победи в българската А група и си мислеха, че тази година ще мачкат всички живо по пътя си. След това на жребия за Лига Европа, който им отреди за съперник румънския Стяуа, "червените" изпаднаха във възторг но бързо бяха свалени на земята след загуба с 2: 0 в Румъния. Преди реванша в София очевидно червените не си взеха поука и продължиха с високомерните си приказки и закани за разгром, резултати от 4:0 и т.н.

В крайна сметка ЦСКА бе тотално надигран и във втория мач и само пестенето на футболистите на Стяуа не доведе нещата до по-лош резултат. В крайна сметка ЦСКА додрапа до равенство 1:1, което обаче на фона на кошмарните закани за разгром изглежда доста комично. За статистиката ще остане факта, че "армейците" са единствения български отбор тази есен в Европа, който не успя да спечели победа в Лига Европа.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *