Нанотехнологията – познаваме ли я добре?

Основна причина нанотехнологиите да представляват голям интерес за учените и компаниите е факта, че когато започнеш работа с материите на молекулярно ниво, техните нормални характеристики се променят и могат да се случат необичайни неща...

Например,  алуминиевото фолио е добър начин да запазиш сандвича си топъл. Но ако накъсате този лист алуминий  на малки и още по-малки парченца, когато станат много много малки (с наноразмер) става нещо странно - започват да експлодират! Това прави алуминиевите наночастици идеални за добавка в ракетните горива, но определено са нещо което не искате близо до обяда си!

Учените се борят с атомите в опити да създадат компютри с размер на молекула, миниатюрни роботи, които да се борят с рака и да пътуват в кръвоносната система лекувайки всякакви болести... и панталони които са устойчиви на петна.

Какво представлява нанотехнологията?

Това е науката да се манипулират материали с размер 10 на -9 степен сантиметра или 1 милионна част от милиметъра, и се очертава като едно поле което ще доведе до невероятен напредък в близките години.

На този етап човечеството ще трябва да се задоволи  прозорци, фаянс и автомобили, които не задържат мръсотия и платове, които са устойчиви на петна.

Тези материи обработени с нанопродукти имат своите преимущества, благодарение на един основен принцип на нано-науката: различни мащаби водят до различни резултати. Точно както сребърно колие може да накара кожата ви да засияе, а в същото време малки частици сребро в кръвта ви ще направят кожата ви синя, често използвани вещества като слънцезащитни продукти и гума приемат напълно различни характеристики когато са създадени на молекулярно ниво.

Eastman Kodak's EasyShare LS633 цифров фотоапарат е с по-ярък, по-енергоефективен дисплей изграден от специално проектирани молекули на въглеродна основа. Такива "OLED" дисплеи вече има и при телевизори, монитори за компютри, а някой ден е възможно дори да се отпечатват върху гъвкави листа пластмаса, които могат да бъдат вплетени в облеклото.

Вероятно най-видимите нано продукти, към днешна дата са микрофибърните кърпи, почистващите и защитаващи продукти за автомобили, стъкло и керамика, пластмаса, метал, камък и дърво, бетон, текстил и кожа. Както и универсалната нано гъба, която само с вода и без усилие почиства почти всичко.

Милиарди наночастици създават фин и невидим защитен слой, като запълват и най-малките и лесно забележими драскотини и не позволяват на мръсотията и водата да проникнат в материята, създавайки така наречения "ефект на лотоса".

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *