Как да организираме SEO състезание

Вие сте шеф на SEO фирма и искате да наемете нов персонал? Или пък просто искате да инвестирате пари в популярността на Вашата компания? А също така да разучите алгоритмите на търсачките по-добре? Е тогава Ви трябва едно SEO състезание, но това не е лесна работа. Затова ето Ви няколко насоки кои са основните стъпки, които трябва да следвате.

Наградите

Това е една от най-важните решения, които ще трябва да вземете - наградения фонд. Колкото по-големи са те, толкова по-голям шум ще има около състезанието, а и много повече потребители ще се регистрират. Също така е добре да наградите потребителите, които са поне в челната тройка. Ориентировъчно, цената на SEO месечно възлиза на 200-300$, затова направете си сами сметката.

Google vs. Other Search Engines

Трябва също така да решите къде точно ще се проверяват резултатите и е задължително това да бъде казано ясно в правилата. 90% от състезанията се провеждат за класация в Google, но все пак има и други. Също така трябва да обърнете внимание на факта, че обикновено между резултатите в Google.bg и Google.com има разлика, затова напишете къде ще се гледат резултатите.

Времетраене на SEO състезанието

Този въпрос, в доста голяма степен зависи от парите - едва ли ще намерите много потребители, които да оптимизират един сайт за 7 месеца, за 1000 лева награден фонд. Добре е обаче състезанието да не е по-кратко от 3 месеца или пък по-дълго от 9 месеца.

Правилата

Ако не се занимавате със SEO, но организирате такова състезание, задължително се свържете с професионалист. Правилата трябва да са ясно написани и не трябва да бъдат сменяни след началото на състезанието! Освен това не забравяйте, че SEO се дели на BlackHat (малко по-харерски настроено) и WhiteHat. Не е добре, ако потребителите използват черни стратегии, защото понякога това се отразява и на линкнатите сайтове. Признавам, че границата между Spam и качественият пост, понякога е доста малка, затова бъдете внимателни.

Избиране на ключова дума

Това също е доста важен аспект от организирането на едно такова състезание. Добре е да няма резултати, за тази ключова дума преди обявяването на състезанието. Също така е почти задължително, ключовата дума да има някаква връзка с бизнеса на основният Ви спонсор - доста често се използва името на спонсора, обърнато т.е отзад напред или пък вместо точка се използва Dot. Например AxenyDotCom. Също така, разбира се, можете да експериментирате и да получите още по-добри варианти!

Други дребни насоки, които също е добре да следвате

 • Разгласете новината за SEO състезанието поне месец преди началото - все пак Вие инвестирате пари и очаквате повече участници.
 • Ясни правила, и не ги променяйте след началото, като е добре да ги покажете на участниците, обаче без да им давате ключовата дума. Така ако забележат нередности, ще можете да ги промените преди началото.
 • Проверете минали SEO състезания, вижте правилата, резултатите и ако там е имало проблеми, разучете ги.
 • Не организирайте състезание, ако в момента се провежда друго. Доста малко хора участват в повече от едно състезание едновременно!

Не забравяйте, тези съвети не могат да Ви гарантират, че Вашето съзтезание ще бъде блестящо. Просто искам да Ви споделя като неформален участник в търсене в интернет" SEO състезанието, ако не следвате тези правила, състезанието ще се превърне в пълна каша! Ако имате допълнителни въпроси Ви приканвам да ги попитате в SEO секцията на уебмастър форума Developix.Net

споделяне в социални мрежи

4 мнения по „Как да организираме SEO състезание

 1. Една много добра статия на Бахар Мустафа. Поздравления! Хубаво ще е бъдещите организатори да я прочетат, преди да правят глупости, както в SEO състезанието „търсене в Интернет“.

  Ще я кача във всички български социални мрежи. Дано му помогне и при неговото участие в състезанието.

  Васил Тошков

 2. Никак не лоша статия :) Май беше добре да я има преди месец :)

 3. Благодаря за добрите думи :). То ако си погледнал вниманително, аз не участвам в състезанието, просто си играя с цел да поекспериментирам :). Смятам да поизготвя още малко практика и портфолио :)

 4. Много точни и ясни насоки, браво!! И благодаря за линка ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *