Акне – съвети и превенция

Акнето е кожен проблем, който засяга хората от всяка възраст. Най-често е причинен от повишената функция на мастните жлези, в резултат на което произведения себум подпушва порите и предизвиква появата на акне.

Акне - маски за лице

Един от най-добрите начини за превенция при такъв кожен проблем е измиването на лицето, два пъти дневно с антибактериален сапун. При измиване не търкайте силно кожата си, тъй като състоянието може да се влоши.

Също така е необходимо да знаете, че не трябва да измивате лицето си повече от два пъти на ден, тъй като това може да активира още повече мастните жлези. Друг начин за предпазване от разпространение на инфекцията е да не се нараняват механично засегнатите зони по кожата.

Поддържането на чисти калъфки и кърпи е задължително, тъй като в обратен случай, това може да доведе до размножаване на бактериите и влошаване на акнето.

Носете косата си вързана, тъй като при допир с инфектираните участъци тя може да разнесе инфекцията по цялото лице. Избягвайте грим. Той запушва порите, в резултат на което се появяват черни точки и пъпки.

Ето някои полезни съвети за приготвянето на маски за лице в домашни условия:

Лимон и розова вода

Смесете равни количества лимонов сок и розова вода. С помощта на памучен тампон нанесете тази смес върху засегнатата кожа и оставете да подейства около 10 минути. След това изплакнете с вода.

Хума и портокалова кора

Две равни части от съставките се смесват с розова вода и се нанася върху кожата. Оставете да подейства за около 20 минути. След това измийте със студена вода.

Ябълков оцет

Първо измийте лицето с антибактериален сапун. Подсушете го с кърпа и след това с памучен тампон нанесете ябълковия оцет върху засегнатата кожа. Оставете да подейства за около 15 минути, след което изплакнете със студена вода.

Диета при лечение на акне

Спазването на една балансирана и здравословна диета със сигурност ще доведе до благоприятно въздействие върху засегнатата от акне кожа. Необходимо е да се консумират много зеленчуци, плодове, риба, ядки, постно месо, нискомаслени продукти, леща и кафяв ориз. Приемането на мултивитамини на таблетки ежедневно е също препоръчително.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *