Акне – черни точки

Акнето е кожно страдание, което много често докарва подрастващите до отчаяние. Самотната пъпка не означава непременно поява на акне. Тя може да е резултат от алергична реакция или кожна инфекция.

Противно на общоприетото схващане, акне вулгарис не е болстно състояние, а предвестник на полова зрялост. За да се избере подходящият метод на лечение, е нужно да се вземе под внимание възрастта на лицето.

Проявлението на акне варира от единични лезии до обширни участъкови поражения, които могат да обхванат кожата на лицето, гърдите и гърба.

Важна роля за развитието на акне са наследствените и хормонални фактори. С настъпването на пубертета, мъжкият и женския организъм започват да произвеждат огромни количества мъжки полови хормони. Именно те се считат за основните причинители на акне.

Стресът сам по себе си не може да е причина за поява на акне, но нервното напрежение и физическо претоварване, могат допълнително да влошат състоянието. С разрешаването на травматичните ситуации в живота на човека се постига подобряване в общото състояние на кожата.

За да успеете да помогнете на кожата да се справи с проблема акне, опитайте се да спазвате следните препоръки:

  • мийте лицето и тялото с мек сапун;
  • не търкайте заболялата кожа;
  • избягвайте да ползвате груба гъба или кърпа;
  • не изсушавайте кожата с препарати на спиртна основа;
  • не стискайте пъпките...

Тези, които искат да прикрият проблема, могат да се възползват от отдавна предлаганата на пазара качествена медицинска косметика. Тя е специално разработена за лица с проблемна кожа.

Не трябва да се забравя, че акнето е специфично кожно заболяване, което поразява най-видимата част от човешкото тяло – лицето. Нужно е не просто да ухажваме лицето, но и да го лекуваме. Дерматологът ще очертае границите на оздравителния процес, но успешното справяне с проблема зависи от увереността и дисциплината на пациента.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *