Силимарин (белият трън) срещу цироза на черния дроб

Белият трън (Silybum marianum) или още млечен трън е билка се използва в народната медицина от векове. През последните години след много бройни клинични изследвания млечният трън се е доказал, като ефикасно лекарство срещу цироза на черния дроб. Силимаринът е вид полифенол, който е в полза при терапия на ранно или прогресивно увреждане на черния дроб, когато приема му е повече от шест месеца.

В направените изследване на около 100 пациенти доброволци със заболяване на черния дроб, който са приемали бял трън и плацебо в продължение на месец, се оказало, функциите на черния дроб се подобряват, а уголемяването намалява. При употреба на билката употребата на алкохол е строго забранена. Имайте предвид, че отварата от бял трън е свързана с понижаването нивото на аланин трансаминазата и аспартат трансаминазата, както и чернодробните ензими, чиито нива са увеличени при пациенти с чернодробно заболяване.

В друго проучване направено паралелно с горе описаното на 50 пациенти със заболяване на черния дроб са давани силимарин в дози от 520 мг дневно или плацебо в продължение на шест месеца. И тук, специалистите откриват много подобрения по отношение увреждането на черния дроб. Пациентите приемали бял трън, нормализират нивата на чернодробната функция. Показателите явно сочат, че млечният трън има защитаваща активност върху черния и редовният ми прием води до подобряване на чернодробната ефективност при пациенти с зависими от алкохола.

Френски лекари са тествали същата доза силимарин. В изследването им са участвали 200 пациенти с алкохолен хепатит (възпаление на черния дроб). На 80 пациенти е давано силимарин, а на останалите 120 плацебо всекидневно в продължение на три месеца. При приключване на теста, станало ясно, че групата приемала силимарин има по-голямо подобрение.

И австрийски учени оценяват лечебните качества на белия трън при пациенти с чернодробна цироза. След три годишен период на лечение с бял трън е установено, че 70% от болните пациенти оживяват, сравнено с 30% при плацебо от групата.

Всички тези резултати водят само до едно, че силимаринът е ефикасен начин за борба срещу предизвиканите от алкохола увреждания на черния дроб. Освен това белият трън, има и противовъзпалителни свойства.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *